Apa potabila periculoasa in judet

4Comentarii
Apa potabila periculoasa in judet
Apa din jurul mai multor şcoli din judeţ şi chiar de la reţeaua de aprovizionare a unor comune, e periculoasă.

În urma unui control efectuat luna trecută la apa din mai multe zone ale judeţului Bihor, inspectorii sanitari au descoperit valori neconforme ale parametrilor prevăzuţi de legislaţie.

Inspectorii au recoltat probe de apă din reţele de aprovizionare cu apa şi fântâni din 27 de localităţi: la reţeaua de aprovizionare cu apă de la Beiuş şi Delani, la forajele de la Ant, Avram Iancu şi Tămaşda, la forajele de la Cheşa şi Cociuba Mare şi staţia de tratare din Petid, la reţeaua de aprovizionare cu apă de la Belejeni, Drăgăneşti, Păcăleşti, Sebiş, Ţigăneştii de Beiuş, la fântâni publice de la Dumbrava, Hodiş, Holod, Lupoaia, Vintere, de la reţeaua de aprovizionare cu apă de la Săucani şi Vărăşeni, de la instalaţiile de aprovizionare cu apă de la Rieni, Gidgişeni şi Sudrigiu, de la forajul de la Căuaşd, fântânile arteziene din faţa Primăriei Tulca şi de la Satu Nou.         

Probleme

În urma analizelor efectuate la probele de apă din 27 localităţi, s-a constatat că doar apa din reţeaua de aprovizionare cu apă de la Beiuş, Ghighişeni şi Sudrigiu corespunde normelor. În rest, au fost constatate modificări ale parametrilor: clor rezidual liber (în cinci localităţi), nitraţi (în două localităţi), nitriţi (într-o localitate), amoniac (în opt localităţi), fluor (în şapte localităţi), oxidabilitate (în două localităţi), parametrii microbiologici (în zece localităţi), culoare, gust şi turbiditate (în două localităţi) şi arsen la foraje şi reţele de distribuţie de la Avram Iancu, Petid, Tămaşda şi la fântâni arteziene de la Ant, Tulca, Satu Nou.

Medicii inspectori au transmis primăriilor în cauză măsurile imediate ce se impun: securizarea şi igienizarea zonelor de protecţie sanitară pentru staţii de pompare şi tratare, asigurarea perimetrelor de protecţie ale fântânilor dar şi acoperirea cu capac şi acoperiş a acestora; dezinfecţia surselor, golirea, spălarea şi dezinfecţia bazinului de înmagazinare şi/sau reţelei de distribuţie, montarea de robineţi de prelevare probe, reglarea aparatului de clorinare, sistarea furnizării apei potabile către consumatori şi asigurarea apei potabile pentru sugari, copii mici până la trei ani şi cei de la şcoli şi grădiniţe.

O.Ş.

Avertizare in Bihor: Apa cu arsen la Diosig, apa radioactiva la Ceica

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor