Apa termala, lovita de seceta sau de autoritati?

De Călin Corpaş
Radu Huza
Radu Huza
Reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) în Bihor, Radu Miron, a găsit marti două motive care au condus la scăderea nivelului în lacul termal Ochiul Mare din Băile 1 Mai. Miron crede că sunt două tipuri de cauze: naturale şi mâna omului.

Omul de la ANRM a pus, însă, accent pe cauzele naturale pentru scăderea debitului de apă geotermală. Miron consideră că seceta din ultimii douăzeci de ani şi-a pus amprenta asupra zăcământului geotermal din Băi. „Nu cred că şase foraje au influenţat în asemenea măsură situaţia. În opinia mea, cauza determinantă este seceta prelungită din ultimii 20 de ani, şi mai ales din ultimii doi”, a spus Radu Miron, de lângă prefectul Claudiu Pop.

ANRM, arătată cu degetul

Muzeograful Radu Huza, cel care se ocupă de rezervaţia din Băile 1 Mai, e însă de altă părere. Huza arată cu degetul dezinteresul autorităţilor din 1990 încoace, de a ţine sub control exploatarea apei geotermale din Băi.

Iată ce spune Radu Huza: „După ‘90 nu a mai existat o monitorizare a tuturor forajelor. Fiecare şi-a forat cum a vrut, cum a putut, pentru aceste piscine, vile, pentru aceste pensiuni. Din cauza faptului că a scăpat de sub control această monitorizare, sntem în situaţia actuală. Pentru că exista această limită de 300 litri/secundă, calculată în anii ‘70 – ‘80. Datele oricum nu mai corespund în prezent, iar pentru Băile 1 Mai – Băile Felix 120 l/s. Gândiţi-vă că limita asta e de mult depăşită. Şi în momentul în care deja ai depăşit această limită, s-a dovedit clar că primul afectat este lacul. După aceea scade nivelul de zăcământ. Noi menţinem temperatura în lac prin acest foraj, pentru că s-a remarcat faptul că a scăzut şi temperatura. Când izvorul sublacustru nu mai debitează, nici apă rece nu mai avem. Şi atunci pentru a preveni, ca şi astă-iarnă, am recurs la acel foraj pentru a echilibra ecosistemul”.

Cât despre declaraţiile lui Miron de la ANRM, cum că de vină ar fi seceta, Radu Huza are următoarea replică: „E părerea lui. Însă atât timp cât ANRM, după ce am sesizat noi în iarnă problema apărută, ei au concesionat în primăvară un nou perimetru de exploatare geotermală în zona rezervaţiei naturale, ce poţi să mai înţelegi?!”.

Apa termala rationalizata?

Apa termala extrasa ilegal

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !