Aparat pentru oase mai sănătoase

6Comentarii
Aparat pentru oase mai sănătoase
Un aparat de ultimă generaţie stă din 1 februarie la dispoziţia celor ce vor să nu sufere din cauza oaselor.

Dacă până acum, Oradea beneficia doar ocazional, prin diferite caravane, de aparate bune pentru măsurarea densităţii masei osoase, din 1 februarie, un aparat de ultimă generaţie, similar cu cele din clinicile medicale de renume din ţară, va fi la dispoziţia bihorenilor şi a celorlalţi oameni din nord-vestul ţării.

Boală periculoasă

Dr. Călin Ciobanu, de la Spitalul de pe str. Corneliu Coposu, explică faptul că osteodensitometria este investigaţia paraclinică de măsurare a densităţii osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteopenie sau osteoporoza, iar osteodensitometria DEXA este investigaţia cea mai modernă de detectare a acestei afecţiuni. Aparatul foloseşte raze X de densităţi diferite ce străbat osul, permiţând aprecierea gradului de reducere a densităţii osoase. „Cu un soft de actualitate, pe lângă o scanare de mare acurateţe, aparatul asigură o expunere minimă la radiaţiile X fiind comparabilă cu o expunere la soare de maxim cinci minute”, explică medicul de familie specializat pe imagistică. Dr. Ciobanu spune că investigaţia nu e dureroasă, se poate efectua la nivelul şoldului (col femural fiind cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare şi al antebraţului. Rezultatele precise pe care le dă aparatul permit diagnosticarea şi tratarea osteopeniei sau osteoporozei – afecţiuni ce pot duce, dacă nu se tratează din timp la impotenţe funcţionale foarte grave şi chiar deces, subliniază medicul.  

Destinatari

Mai multe categorii de persoane sunt expuse problemelor cauzate de deficitul masei osoase: femeile în  pre şi post menopauză şi cele cu menopauză precoce, persoanele cu modificări pe radiografie ce sugerează osteoporoza, sportivii de performanţă, femeile care au urmat medicaţii prin care au pierdut din masa osoasă (ex: terapia glucocorticoidă de lungă durată), persoanele cu hiperparatiroidism, pentru cei care suferă fracturi, înainte de unele intervenţii chirurgicale la coloană, femur, antebraţ, cei cu deformări ori tasări vertebrale, cu dureri lombare, cifoză sau scădere în înălţime.

Pentru a preveni osteopenia, afecţiune ce poate avea debuturi încă de la 20 de ani, în cazul femeilor, se recomandă control anual, la fel ca şi femeilor peste 40 de ani, expuse la osteporoză. Doamnele cu vârsta peste 65 de ani ar trebui obligatoriu să se examineze la masa osoasă pentru a preveni fracturi cauzate de prezenţa osteoporozei.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor