Aparatele cu raze, la casat

Aparatele cu raze, la casat
Cel putin jumatate din aparatele de care dispune Spitalul Judetean nu vor mai putea fi folosite deloc, ne-a declarat miercuri directorul Spitalului Judetean.

Dr. Aurel Babes a explicat ca, potrivit standardelor europene, nu e voie sa fie folosite aparate mai vechi de zece ani si care emana radiatii ce pun în pericol sanatatea oamenilor. Un act normativ emis în primavara acestui an anunta într-adevar ca din noiembrie 2005 va fi interzis sa se mai foloseasca aparatele radiologice vechi, cu norma de casare sau cu prea multe radiatii.


În cele doua cladiri ale Spitalului Judetean si în Policlinica nr. 1 de pe str. Republicii exista trei tipuri de aparate. Din prima categorie fac parte aparatele mai vechi de 35 de ani, foarte periculoase; urmeaza aparatele de radiologie cu o vechime de circa zece ani care înca functioneaza, si doar vreo doua aparate de radiologie mai noi, care corespund cerintelor impuse de Uniunea Europeana.

Semnale pozitive, ioc


Doctorul Babes ne-a declarat ca achizitionarea unei aparaturi performante se poate face doar prin Ministerul Sanatatii, prin organizarea de licitatii nationale. La începutul anului, directorul Babes a trimis necesarul la Bucuresti, dar de atunci nu a primit nici un raspuns care sa fi anuntat sosirea unor aparate de radiologie performante. Prin urmare, a spus dr. Babes, este posibil ca în urmatoarele luni oamenii sa astepte mai mult timp daca vor sa-si faca raze.

Otilia Sandor