Aparegio, euro-proiect rege

2Comentarii
Aparegio, euro-proiect rege
Asociaţia Oradiei cu alte 21 de localităţi e pe cale să atragă 83 de milioane de euro pentru reţele apă-canal.

La o zi după ce Compania de Apă Oradea a motivat renunţarea la o serie de străzi din proiectul de extindere de reţeledeapă-canal în valoare de 48 de milioane de euro, primarul Bolojan le-a dat speranţe orădenilor rămaşi fără racord amintind că municipiului i se vor aloca alte 30 de milioane de euro printr-un program european. „Facem eforturi pentru a ne asigura finanţarea din fondurile coeziune pentru proiectul Aparegio de introducere de reţele apă-canal în 21 de localităţi bihorene, în valoare totală de 83 de milioane de euro”, a spus Bolojan.

Problemele întâmpinate de managerul de proiect, Zona Metropolitană Oradea, sunt provocate de necesitatea ca cele 21 de consilii locale să voteze periodic, cu majoritate de două treimi, toate documentele necesare. „Sunt consilii locale unde apar divergenţe din tot felul de motive. Iar un blocaj la nivelul unei singure localităţi opreşte tot proiectul. Nu e cazul să se politizeze acest proiect deosebit de important pentru tot judeţul întrucât avem un tren în gară iar dacă nu urcăm la timp în el, îl pierdem”, s-a exprimat plastic edilul-şef. În primă etapă e vorba de Oradea, Beiuş, Tinca, Oşorhei, Fughiu, Alparea, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid şi Biharia.

Din câte ne-a informat marţi Adrian Foghiş, responsabil de proiectul Aparegio, au apărut probleme serioase întrucât Consiliul Local Nucet a respins prin Hotărâre modificările de statut necesare, ceea ce îngreunează adaptarea la noile cerinţe şi întârzierea aplicaţiei de finanţare. „Actualizarea componenţei instituţionale impusă de către reprezentanţii Ministerului prevăd că modelul de statut şi actul constitutiv trebuie adoptat din nou de către toţi membrii Aparegio”, ne-a mai explicat Adrian Foghiş, care este şi director al Zonei Metropolitane Oradea.

Proiectul intitulat „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Bihor” a fost aplicat de Compania de Apa Oradea pe POS Mediu, Axa 1, la un buget de 83,3 milioane de euro, fără TVA (circa 100 milioane de euro, cu TVA inclus). Cofinanţarea este de 2% din valoare, circa 1,5 milioane euro (fără TVA).

Obiectivul proiectului este de a asigura servicii de alimentare cu apă şi canalizare, conform practicilor UE în domeniu, în majoritatea zonelor urbane, până în anul 2015.

În prima etapă de implementare (2009-2013), proiectul cuprinde investiţii în tratarea şi distribuţia apei potabile precum şi colectarea şi epurarea apei uzate în Beiuş, Tinca şi Zona Metropolitană Oradea, având o populaţie totală de 237.298 locuitori (circa 40% din populaţia Bihorului).

Membrii Aparegio sunt Consiliul Judeţean Bihor şi localităţile Toboliu, Ineu, Beiuş, Oradea, Nucet, Vaşcău, Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelul de Sus, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sântandrei, Sînmartin şi Tinca.

„Nu eu am stabilit localităţile respective. Sigur că pot face lobby la consilierii locali liberali însă mi-e greu să mediez diferende în care sunt implicaţi consilieri locali din alte partide. Acest proiect poate fi finanţat din fonduri de coeziune doar dacă există înţelegere între toate localităţile din zona vizată. Dacă politizăm proiectul riscăm să-l pierdem”, a precizat ieri Ilie Bolojan.

Votat de CJ Bihor

În august 2009, Consiliul Judeţean a votat intrarea sa în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aparegio, precum şi studiul de fezabilitate, localităţile vizate şi cotele de cofinanţare locală. Valoarea investiţiilor aferente Cj Bihor se ridică la 4,1 milioane euro, fără TVA.

Conform Studiului de Fezabilitate, sursele de finanţare sunt împărţite astfel: fonduri de la Uniunea Europeană: 63,2 milioane euro, fonduri de la bugetul naţional: 9,7 milioane euro; fonduri locale: 1,5 milioane euro; împrumut Operator Regional (CAO): 8,9 milioane euro, girat de către CJ Bihor şi municipalitatea orădeană.

Oradea va cofinanţa lucrările de pe teritoriul său administrativ.

C.H.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor