Apel național pentru reabilitarea Palatului Episcopal

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
7Comentarii
Apel național pentru reabilitarea Palatului Episcopal
© OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alexandru Pugna, secretarul de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, a făcut apel la toți românii pentru a veni în sprijinul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în demersul său de a reface Palatul Episcopal. De asemenea, el va susține ca Ministerul Culturii să sprijine financiar, prin Institutul Național al Patrimoniului, reabilitarea acestei clădiri. Și Primăria va anunța astăzi modalitatea în care se va implica în procesul de refacere a monumentului istoric.

Aflat întâmplător la Oradea, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, a văzut direct focul care a mistuit Palatul Episcopal. El a venit sâmbătă seara în Piața Unirii pentru a fi alături de episcopul Virgil Bercea, pe care – după cum însuși a mărturisit, îl apreciază și îl admiră.

,,Suntem în Anul Centenarului. Poate Dumnezeu ne-a dat acest semn ca să fim mai uniţi! Cred că este momentul în care trebuie să înţelegem acest lucru. Aş vrea să fac un apel către toţi românii, indiferent de confesiunea pe care o au, să vină în sprijinul reabilitării acestei clădiri. Să fim alături de fraţii noştri, pentru că împreună vom fi mai puternici. Şi în momentele acestea, de durere, putem trece mai uşor prin ele. Este o clădire monument-istoric de o valoare extraordinară, care a oferit, timp de mai bine de un secol, un exemplu remarcabil de arhitectură eclectică. În urma incendiului de sâmbătă, 25 august, acoperişul şi tavanul etajului 1 au fost distruse în totalitate. Cu toţii avem o obligaţie morală de a contribui cu cât putem la reabilitarea ei’’, a declarat Alexandru Pugna.

Se așteaptă sprijin de la Ministerul Culturii

Așa cum a promis în seara incendiului când a vorbit cu redactorul Jurnalului bihorean/Bihon.ro, la fel spune și acum: că va susține ca Ministerul Culturii să sprijine financiar, prin Institutul Național al Patrimoniului, reabilitarea acestei clădiri de o valoare și importanță deosebite.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Culturii, Episcopia trebuie să întocmească documentaţia
necesară, pentru a putea primi sprijin de la Guvern. Solicitarea va trebui depusă la Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).
,,Există o documentație care trebuie depusă la INP, care o să analizeze situația și va acorda suma necesară. Există câteva condiții care trebuiesc îndeplinite. Despre ele voi vorbi cu Preasfințitul Episcop Virgil Bercea și cu consilierul economic al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea’’, a promis Pugna.

Alexandru Pugna a dezvăluit că este legat de Oradea – prin fratele tatălui său, locuitor al acestei urbe, dar și prin faptul că a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Oradea.

Sprijin local

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a organizat, ieri, câteva întâlniri de lucru pentru a stabili primele măsuri care trebuie luate pentru refacerea imobilului. Tot luni, PSS Virgil Bercea a avut o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei Oradea, pentru a vedea modul în care Municipalitatea se va implica în acest proces de refacere a edificiului.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, s-au discutat două planuri de acţiune care vor fi prezentate în cursul zilei de astăzi.

Între timp, Consiliul Judeţean a anunţat că în ședinţa de plen de azi va aloca primele fonduri
destinate refacerii Palatului Episcopal. Este vorba despre 100.000 de lei, destinaţi primelor demersuri pentru readucerea clădirii de patrimoniu la starea iniţială.

De asemenea, au apărut conturi speciale, în lei, euro și dolari, pentru cetăţenii care vor să doneze pentru refacerea Palatului Episcopal distrus sâmbătă seara.

Reamintim că cei care doresc să facă donaţii în euro, au la dispoziţie contul: EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401, cei care vor să facă donații în RON, pot depune banii în contul: RO31BTRLRONCRT0463151401, donatorii care vor să depună dolari au la dispoziție IBAN-ul:
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401. Codul SWIFT este: BTRLRO22.

Conturile au fost deschise la Banca Transilvania, Sucursala Oradea, pe numele Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea.

Au apărut primele imagini din interiorul Palatului Episcopiei Greco Catolice. Flăcările au mistuit în întregime acoperișul și primul etaj al palatului. „Gândurile și rugăciunile noastre sunt îndreptate acum către Episcopia Greco-Catolică. După cum credem că toată lumea a văzut, un incendiu devas...
După incendiul de sâmbătă, 25 august, în care a ars în întregime acoperișul și etajul I al Palatului Episcopal, mulți dintre orădeni și-au arătat dorința de a contribui financiar la refacerea edificiului.În acest sens, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a deschis mai multe conturi pentru cei ce dore...
Edificiul care a contribuit din plin la farmecul oraşului a fost ridicat între anii 1903-1905 și a reprezentat pentru Oradea un centru al vieţii spirituale.Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost ridicat pe locul vechiului palat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea Mare. Lucrările de construcție ...
100.000 de lei este suma pe care conducerea Consiliului Județean Bihor o alocă pentru demararea reabilitării Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. Hotărârea vine în urma incendiului devastator care a avut loc sâmbătă seara la una dintre cele mai frumoase clădiri ale oraşului, veche de pest...
Pompierii bihoreni se luptă cu un incendiu de proporții ce a izbucnit în Piața Unirii, la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. https://youtu.be/zpiVPeZUc5g [related-post post_id="2099131"] https://youtu.be/uusqj_cuntc [related-post post_id="2099066"] [related-post post_id="20...

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor