Apel pentru legea sanitara

Apel pentru legea sanitara
Proiectul noii legi al sistemului sanitar mai poate fi modificat.

Un gest unic şi lăudabil din partea inspectorilor sanitari bihoreni. Ei au transmis un comunicat de presă prin care face cunoscut, în mod oficial, că noua lege sanitară („Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România”), aflată în fază de proiect, mai poate fi modificată pe ici pe colo, prin punctele esentiale, dacă se doreşte.

Inspectorii sanitari transmit că proiectul este postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii până în 28 ianuarie, dar atenţionează că observaţiile si propuneri pot fi transmise pe adresa de e-mail: propuneri@ms.ro doar până în 10 ianuarie 2012.

Acum e momentul

Atenţionarea inspectorilor DSP este absolut binevenită dat fiind timpul limitat până la care cetăţenii, îndeobşte cadrele medicale mai pot trimite propuneri de modificări, adăugiri etc la acest proiect.

Inspectorii sanitari vor probabil să îşi îndemne colegii din anumite sectoare sanitare să se implice în procesul de îmbunătăţile a reformei sanitare româneşti fiindcă doar acum se poate, prin transmiterea de observaţi ori propuneri la acest proiect. Gestul celor de la DSP vine pe fondul unei stări de curiozitate, interes, nelinişti sau în unele cazuri nemulţumiri argumentate ale cadrelor medicale vizavi de acest proiect.

Pe scurt, actul normativ dă câştig de cauză procesului de privatizare al sistemul sanitar, stipulează că spitalele de stat vor putea deveni fundaţii sau firme (cu scopul atragerii de fonduri mai mari), precizează despre apariţia caselor de sănătate private de sănătate. Totodată, spitalele private vor fi obligate să accepte şi să trateze toate cazurile cu urgenţe sosite la Camera de Gardă şi, după stabilizare, pacienţii vor fi transferaţi la spitalul cu care are contract casa de asigurări de sănătate privată de care pacientul aparţine.

Discuţii pe marginea legii au apărut în ţară vizavi de managementul bolnavului la unităţile de primiri urgenţe şi vizavi de transferurile pacienţilor de la un spital la altul.

Scutiri

Noua lege sanitară nu modifică contribuţia obligatorie la asigurarea de sănătate care va acoperi pachetul serviciilor de bază (10,7% din venit pentru salariaţi, 5,5% pentru pensionari), dar dă liber la asigurările private de sănătate, numite asigurări voluntare (fiecare om va putea avea câte asigurări voluntare doreşte, contra unui cost de la minim la 30 de lei pe lună, maxim 50 de euro pe lună (circa 200 lei lunar).

Pacienţii fără nicio asigurare voluntară vor fi obligaţi să scoată bani din buzunar. Copiii sub 18 ani, studenţii până în 26 de ani care nu realizează venituri, soţul/ia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii incluşi în programele naţionale (cancer, TBC, hemofilie, transplantaţi) şi femeile însărcinate sunt scutiţi de plata asigurărilor.

Prin urmare, toţi factorii sanitari responsabili sunt rugaţi de şefii DSP să îşi exprime eventualele dorinţede modificări ale legii noi sanitare la adresa de mai sus, până marţi, 10 ianuarie a.c.

O.Ş.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !