Apelurile false riscă vieţile bihorenilor

7Comentarii
Apelurile false riscă vieţile bihorenilor
Cele mai multe apeluri la telefonul de urgenţă 112 sunt false şi totalizează 80% din totalul apelurilor.

Numărul apelurilor prin numărul unic de urgenţă 112 este foarte mare, iar în anul 2010 au fost contabilizate, în judeţul Bihor, 649.546 de apeluri, dar dintre acestea 533.949 au fost false. Astfel, procentul de informaţii eronate primite de dispeceratul telecomunicaţiilor speciale în anul trecut a ajuns la 80%. Această proporţie s-a păstrat şi pentru luna ianuarie din acest an, când au fost înregistrate 47.155 de apeluri, dar 38.062 au fost false. Reprezentanţii principalelor servicii care se ocupă de cazurile de urgenţe nu sunt puşi foarte des în faţa unor situaţii în care ajung la o solicitare care nu se confirmă în teren. „Cei de la Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Bihor sunt cei care preiau apelurile şi le filtrează, de aceea solicitările flase ajung în proporţie foarte mică la noi. Ne-am confruntat şi noi cu unele cazuri când s-a dovedit apel fals, dar acestea sunt situaţii foarte rare”, ne-a explicat Hadrian Borcea, şeful Serviciului Medical de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) Bihor.

În aceeaşi situaţie se regăsesc şi colegii lor de la Ambulanţa Bihor care în acest an nu au avut de-a face cu nicio solicitare nefondată. „Cei de la dispeceratul 112 preiau apelurile, iar la noi ajung greu apelurile nefondate”, spune dr. Dana Petrişor, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.

Deplasarea costă

Ceea ce omit farsorii ce se ţin de şotii la numărul 112 este că o deplasare a echipajelor de urgenţă presupune costuri şi nu numai din cele materiale, deoarece echipajele blocate la o intervenţie fictivă nu pot răspunde urgenţelor reale. „Costurile pe care le presupune o intervenţie depind de numărul de kilometri până la locul unde se cere intervenit, dar nu aste e problema. Problema mai mare este pierderea unui echipaj de care, poate, este nevoie în altă parte unde chiar există o urgenţă”, spune Dana Petrişor, managerul ambulanţierilor bihoreni. Pe aceeaşi lungime de undă este şi coordonatorul SMURD din Bihor. „Problema este că, de obicei, cei care apelează 112 pentru farse inventează poveşti răsunătoare. Costurile sunt mari la intervenţii, doar combustibilul poate ajunge, la un echipaj SMURD, la 2-300 de lei la o intervenţie. Dacă e vorba de o maşină de pompieri poate ajunge chiar la 1.000 de lei doar combustibilul. La noi e un echipaj unic în judeţ şi un apel fals ne blochează şi se poate pune în pericol viaţa unor oameni care chiar au nevoie de ajutor”, susţine doctorul Hadrian Borcea.

V.T.

Serbarea 1127Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor