Aplauze pentru artiştii clujeni

Aplauze pentru artiştii clujeni
Orădenii au participat în număr mare la spectacolul „Spărgătorul de nuci”, prezentat de Teatrul de Balet Cluj-Napoca.

Teatrul de Balet Cluj-Napoca a prezentat, luni seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, spectacolul „Spărgătorul de nuci”, balet în două acte, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, în viziunea regizorală a lui Alexandru Wolff. Personaje de poveste precum Clara, Fritz, Spărgătorul de nuci, Regele şoarecilor, Regina şi Regele Zăpezii, sau Zâna Dulciurilor au prins viaţă, pe muzica lui Ceaikovski, în interpretarea balerinilor de la Cluj.

Orădeni mulţumiţi

Câteva sute de orădeni, care au ales să urmărească acest spectacol, s-au declarat mulţumiţi şi au aplaudat îndelung evoluţia tinerilor artişti clujeni. Clujenii au venit la Oradea cu o poveste magică, despre lupta dintre forţele binelui şi ale răului.

Coregrafia spectacolului a fost adaptată după cea originală a lui Marius Petipa, scenografia a fost semnată de Valentin Codoiu, iar costumele au fost create de Violeta Chetran. 

Pe scena orădeană au evoluat, luni, 40 de balerini tineri, majoritatea absolvenţi ai Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică, „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca. Directorul Teatrului de Balet Cluj-Napoca, primul teatru de balet privat din ţară, Alexandru Wolff (care a fost manager de proiecte culturale în cadrul proiectului „Sibiu – Capitală Culturală Europeană”), susţine că proiectul din care face parte şi spectacolul „Spărgătorul de nuci” „încearcă să-i întoarcă pe balerini către balet, să le creeze acestora un mediu în care ei să-şi dorească să muncească şi să-şi îndeplinească visele”.

Andreea Jura, una dintre cele mai talentate balerine ale Teatrului de Balet din Cluj, a interpretat rolul Clarei, în timp ce balerinul Mihai Boneu a fost „Spărgător şi prinţ”.

Marele compozitor P. Ceaikovski a început să lucreze la baletul „Spărgătorul de nuci” în ianuarie 1892 şi în luna martie a aceluiaşi an l-a şi finalizat. Creat cu multă inspiraţie, baletul „Spărgătorul de nuci” a devenit o capodoperă, unde dansul şi muzica – simfonia se completează într-un mod armonios.

C.D.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !