„Apollo” din Milo

Palatul Apollo, „amputat”
Palatul Apollo, „amputat”
Din Palatul Apollo cad bucăţi. Dacă nu îl renovează, proprietarii ar putea fi curând buni de plată.

Mai multe bucăţi s-au desprins duminică din faţada clădirii Palatului Apollo. Din fericire ele nu au rănit pe nimeni, însă clădirea reprezintă un real pericol pentru riverani şi pentru trecători, mai ales că imobilul este situat pe pietonalul Corso.
Reprezentanţii administraţiei locale spun că nu au posibilitatea legală de a interveni în vreun fel în acest caz sau de a grăbi renovarea imobilului, întrucât doar unul sau două apartamente dintre cele câteva zeci aparţin municipalităţii, restul fiind proprietăţi private. „Din acest motiv nu se poate face deocamdată nici o intervenţie. Dar încercăm să sprijinim orădenii prin programul de reabilitare a clădirilor, în cadrul căruia se vrea asigurarea unui set de facilităţi”, a declarat Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. Astfel, cei care deţin imobile situate în perimetrul istoric al oraşului, fie că sunt monumente istorice sau nu, ar putea beneficia de un credit de 20% din valoarea lucrărilor, cu perioada de rambursare de 10 ani, scutirea de la impozitele şi taxele locale pe cinci ani şi a cheltuielilor legate de documentaţia tehnică aferentă. Proiectul care prevede acordarea facilităţilor şi aplicarea noii taxe va intra pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna august a Consiliului Local. Sprijinul financiar va fi acordat prin  Administraţia Imobiliară Oradea sau Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Taxă pe paragină

Cei care nu vor trece la renovarea clădirilor ar putea fi buni de plată: administraţia locală pregăteşte acum instituirea unei taxe care ar putea fi aplicată celor carea îşi lasă imobilele în paragină. Aceasta va face obiectul unei dezbateri publice organizată azi de la ora 14:00 la Primărie. Taxa speciale pentru neîntreţinerea clădirilor diferă în funcţie de zonă (dacă e situată sau nu pe arterele principale din perimitrul istoric) şi în funcţie de tipul clădirii: clasificată sau nu ca monument istoric. Ea nu va fi aplicată însă celor care şi-au renovat locuinţele în ultimii 15 ani. Municipalitatea vrea să dirijeze acest fond către activităţile de întreţinere a faţadelor şi acordarea de credite pentru renovarea locuinţele din centrul istoric al Oradiei.

Malina Pop0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !