Aproape 50.000 de dosare soluţionate de Parchetul Curţii de Apel Oradea

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Aproape 50.000 de dosare soluţionate de Parchetul Curţii de Apel Oradea
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi-a prezentat, joi, raportul de activitate pe 2015. 49.453 de dosare au fost soluţionate în 2015 de procurorii Parchetului Curţii de Apel Oradea .

La Adunarea Generală a Procurorilor au luat parte: procurorul Bogdan Gabor, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Cristian Lazăr, procuror şef adjunct al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Laura Simona Baican, vicepreşedinte la Curtea de Apel Oradea, chestorul de poliţie Liviu Popa, inspector şef al I.P.J. Bihor, comisarul şef de poliţie Florentin Vlad, inspector şef al I.P.J. Satu Mare

Prejudicii de 92.255.199 lei

Din datele statistice şi din raportul prezentat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Aurel Mascaş, a rezultat că procurorii, în anul 2015, au avut de soluţionat un număr de 49.453 de dosare, din care 21.716 cauze penale, în condiţiile în care gradul de acoperire în anul de referinţă a fost de 84,7 % pe componenta „procurori”.

„Indicatorii de calitate au înregistrat îmbunătăţiri semnificative, prin folosirea eficientă a resurselor umane şi materiale, implicare responsabilă, profesionalism şi management adecvat.
În activitatea operativă, a fost sporită reactivitatea în soluţionarea cazurilor privind infracţiuni de corupţie, de conflict de interese, la regimul achiziţiilor publice, de evaziune fiscală, de contrabandă, şi în luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului. Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate în anul 2015, a fost de 92.255.199 lei”, a arătat şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea, procurorul Aurel Mascaş.

Cauze în creştere

În anul 2015, în activitatea judiciară, procurorii au participat la judecarea a 16.050 cauze penale, în creştere cu 7,6% faţă de anul 2014, şi a 3.600 cauze civile, mai mult cu 2,7 % faţă de anul anterior, fiind verificate sub aspectul legalităţii şi temeiniciei toate hotărârile pronunţate de instanţe.
La nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, au fost soluţionate în cursul anului 2015 un număr de 375 lucrări vizând cooperarea judiciară în materie penală, în creştere cu 11,2% faţă de anul 2014, din care 81 de mandate europene de arestare, 44 comisii rogatorii internaţionale, 91 cereri de asistenţă judiciară internaţională şi 26 transferuri de proceduri.

Provocări profesionale

Din luările de cuvânt ale participanţilor, a rezultat faptul că anul 2015 a fost un an de provocări profesionale, cu impact major asupra activităţii judiciare, ca urmare a implementării noilor coduri penale, abordării divergente a unor instituții penale şi procesual penale, şi de punere în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale a României care au constatat ca neconstituţionale unele norme de incriminare şi procesuale.

„În acest context, obiectivele prioritare au fost consolidarea capacităţii de investigare a întregului spectru de infracţionalitate, cu accent pe impactul noilor instituţii procesual penale, pe diminuarea vulnerabilităţilor în procedura de cameră preliminară şi a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, o rată cât mai înaltă a identificării autorilor faptei, eficienţă şi eficacitate sporite, îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor penale, aplicarea constantă a Strategiei de dezvoltare a justiţiei, ca serviciu public, pentru perioada 2015-2020”, a arătat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procurorul Tiberiu Sigheartău.

În urma dezbaterilor, s-a concluzionat că procurorii, în virtutea rolului activ pe care îl au în realizarea justiţiei penale, trebuie să acţioneze în continuare, cu fermitate, pentru asigurarea stării de legalitate cu privire la valorile ocrotite prin mijloace de drept penal, consolidarea independenţei lor, într-un deplin echilibru cu responsabilităţile şi prerogativele stabilite prin lege.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !