Apropiere intre rural si urban

De Simona Albinaru
În vizită la producător
În vizită la producător
Orădenii preocupaţi de ceea ce pun pe masă au fost la producătorul din Tămaşda pentru a vedea unde vor fi cultivate legumele pe care le vor primi anul acesta.

Cei 20 de orădeni au intrat într-un parteneriat direct cu un mic producător agricol din județ. Este vorba despre Liviu Negrescu, din satul Tămașda,, care este primul legumicultor care a acceptat provocarea de a realiza un parteneriat ASAT cu un grup de familii de orădeni.

Astfel, orădenii primesc de la producător, o dată pe săptămână, contracost, coşul cu legume. Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT) sprijină astfel consumul de produse locale, obţinute în mod tradiţional în gospodăria ţărănească şi vine totodată în sprijinul micilor producători. „Dorim să apropiem producătorul de consumator, urbanul de rural”, a precizat Adina Pătroc, promotor ASAT în Oradea.

Funcţionare

Sistemul funcţionează simplu. Se încheie parteneriate între cetăţenii din mediul urban care consumă produsele agricole şi micii producători de proximitate. Consumatorii pot chiar să viziteze ferma producătorului, pentru a vedea cum este produsă o parte din hrana lor zilnică. Fermierul bihorean a alocat o suprafață de jumătate de hectar doar pentru producția în regim de parteneriat, unde va cultiva o diversitate de peste 20 de soiuri de legume și zarzavaturi, pe care le va aduce în oraș săptămânal, începând cu luna mai.

Preţul celor 28 de coşuri de legume pe care le vor primi cei care au semnat parteneriatul cu fermierul din Tămaşda este de 1.156 lei. Conform contactului, se achită un avans de 200 pentru ca fermierul să poată demara lucrările, urmând ca lunar să se achite restul sumei.

„Să intri într-un parteneriat ASAT înseamnă, din punctul consumatorului de vedere, să te angajezi că vei ridica un coș săptămânal de legume de sezon, dar și că vei împărți în mod solidar cu producătorul și cu ceilalți consumatori beneficiile și riscurile agriculturii naturale. Nu este ușor pentru consumatori să ajungă în fiecare săptămână într-un punct comun de distribuție, eventual să se implice chiar și în realizarea distribuției sau să înțeleagă riscurile specifice agriculturii naturale, dar sistemul ASAT este așa gândit încât să asigure o relație de încredere și colaborare între părți, excluzând orice intermediere și asigurând un preț echitabil, atât pentru producător, cât și pentru consumatorul-partener” ne-a declarat Adina Pătroc.

Conform acesteia, se doreşte ca în viitor să se poată încheia astfel de parteneriate şi cu producătorii de miere de albine, ouă, pui de casă şi produse de panificaţie.

În 2013 sunt lansate mai multe parteneriate ASAT în ţară, implicând grupuri de cetățeni din Oradea, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Odorheiu Secuiesc şi Bucureşti. Se estimează că la nivel național în parteneriatele ASAT vor participa anul acesta aproximativ 500 de familii de consumatori.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !