Aproximativ 50.000 de persoane au participat la Zilele Sfântului Ladislau

Aproximativ 50.000 de persoane au participat la Zilele Sfântului Ladislau
Desfășurată între 22-30 iunie, cea de-a șaptea ediție a Zilelor Sfântului Ladislau a avut parte de un public numeros, circa 50.000 de spectatori participând la cele peste 150 de evenimente.

Motto-ul acestei ediții a fost „Oradea ne unește”. În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau 2019 au avut loc peste 150 de evenimente: 35 de concerte și recitaluri, 32 de evenimente pentru familii și copii, 23 de evenimente de păstrare a tradițiilor, 20 prezentări/discuții, 10 expoziții, 11 tururi ghidate în oraș și în Cetate, 6 evenimente sportive, 4 spectacole de dans.

Acțiuni caritabile

Asztalos Attila, parte din echipa de organizare, a precizat că pe parcursul festivalului cultural s-au desfășurat două acțiuni caritabile: în cadrul competiției gastronomice Degustarea aromelor maghiare s-au adunat 5.500 de lei, care vor constitui bursa Educație și Creație Vizuală pentru studenții de la Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte.

De asemenea, în cadrul concertului Corului Mixt de Tineret Cantemus și al Corului de Băieți Cantemus din Nyíregyháza care a avut loc la Biserica Romano-Catolică Pogorârea Sfântului Spirit din Olosig-Oradea au fost adunate fonduri pentru reabilitarea criptei bisericii. Suma exactă adunată va fi disponibilă în curând (odată cu întoarcerea din concediu a reprezentanților bisericii).

Evenimente pe tot parcursul zilei

„Până la urmă esența nu o reprezintă cifrele, ci calitatea și simt că, din punct de vedere al calității, am fost pe măsura așteptărilor”, a precizat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau. De altfel, a menționat Zatykó, festivalul cultural are marele merit de a crea o comunitate în care oamenii se simt bine împreună.

Pe lângă faptul că nu se vând bilete de intrare și nu se utilizează metode complexe de estimare tehnică, numărul de participanți este greu de estimat și dintr-un motiv explicat de directoarea de program Mihálka Melinda.

„În timp ce în primii ani concertele de seară erau cele care atrăgeau cea mai mare parte a publicului, în ultimii doi-trei ani s-a schimbat dinamica: acum lumea e prezentă în număr mare în Cetate pe tot parcursul zilei, iar seara cei care preferă muzica cântată la concertul de la scena mare merg acolo, iar cei care preferă să stea la povești cu prietenii rămân în Curtea Palatului Princiar. Acest lucru s-a văzut mai cu seamă în timpul concertelor de sâmbătă (Péterfy Bori & the Love Band și Ocho Macho), când tinerii s-au distrat în fața scenei, iar cei mai în vârstă au povestit, au mâncat și au băut în celelalte locuri amenajate”, a detaliat Mihálka Melinda.

Un alt element de noutate a fost reprezentat de seria de concerte din cadrul „Cântă orașul”. Timp de 8 zile, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, au fost organizate concerte de muzică veche, chitară, cor de copii etc, în Piața Unirii, Parcul Libertății sau strada Republicii.

Organizatorii au stabilit deja ca ediția 2020 a festivalului Zilele Sfântului Ladislau se va desfășura între 22-28 iunie.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor