Şapte tone de peşti morţi

1Comentariu
Şapte tone de peşti morţi
Milioane de peşti morţi în două lacuri din Săcueni. Fenomenul a început în urmă cu trei săptămâni şi de atunci au loc pierderi în fiecare zi. Peştii aveau greutăţi între 10 g (puieţii) şi 22 kg (peştii de trofeu).

Popularea lacurilor

Nicolae Duţă se ocupă cu creşterea peştilor de opt ani. „În toată această perioadă nu am avut atâtea pierderi cât acum într-o oră”, spune omul. Totul a început de la popularea celor două lacuri, Olosig şi Cadea Mică. Omul a cumpărat aproape o tonă de peşte de la o firmă din Episcopia Bihorului.  Pe 15 aprilie a populat lacul-carantină Cadea Mică cu 400 kg de peşte, iar pe 24 aprilie lacul Olosig cu 480 kg de peşte.

„Chiar pe 24 aprilie au început să-mi moară peşti. Nu m-am impacientat, am zis că e normal să mai fie şi pierderi la asemenea cantitate. Unii peşti se mai lovesc”, spune Nicolae Duţă. Fenomenul a început apoi să scape de sub control. „Mortalitatea a tot crescut, şi a crescut mai mult şi mai mult. Din cele 10 tone de peşte aflate în lacuri, 70% au murit. Şi mor în fiecare zi. Zilnic adunăm peşti morţi cu barca”, povesteşte omul.

Pagube mari

De la debutul dezastrului şi până acum, mai multe comisii s-au deplasat la faţa locului: de la Protecţia Mediului, de la Poliţia Sanitar-Veterinară, de la Direcţia Sanitar-Veterinară. Chiar dacă lacul Cadea Mică fusese, înainte de populare, golit, dezinfectat, „servise drept carantină şi nu era în el nici o broască”, au fost luate probe noi de apă.

„Din analiza apei reiese că era în stare perfectă, curată, oxigenată, condiţiile erau optime”, susţine Nicolae Duţă. Zilnic, o comisie locală este prezentă în preajma celor două lacuri şi întocmeşte procese-verbale.

Recuperare grea

După cantitatea de peşte pierdută, proprietarul consideră că a pierdut cel puţin 1,5 miliarde de lei. Dar cotele dezastrului nu se opresc aici. Lacurile, care erau folosite pentru pescuit sportiv şi agrement, vor trebui golite şi dezinfectate, uscate şi îngheţate. Aceasta presupune pierderea clienţilor în acest sezon. Nicolae Duţă spune că vor trebui să treacă încă 5-6 ani pentru a putea ajunge la efectivul de peşti din urmă cu câteva săptămâni.

Bursasiu Veronica1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor