„Aquapark” în Defileul Crişului

„Aquapark” în Defileul Crişului
ORADEA – Defileul abundă în izvoare, peşteri inundate, văi pentru caiac şi rafting, scăldători şi piscine „profi”.

Până când se va repara drumul spre Padiş, Defileul Crişului Repede rămâne o opţiune excelentă prin accesul rutier facil pe DN1 (sub 60 km din Oradea) sau cu trenul, atât dinspre Oradea cât şi dinspre Cluj Napoca. Iar peisajul montan e reconfortant şi spectaculos graţie apelor care au croit în munţii calcaroşi un piesaj carstic de o băgăţie şi o densitate rară. Zeci de peşteri se aglomerează într-o zonă cu diametrul de zece kilometri, printre cele mai renumite şi vizitate fiind peşterile Vadu Crişului, Bătrânului, Unguru Mare, Moanei şi Vântului, ultima doar sub super-vizarea custodelui.

 

Tabere de tineret

Dar dacă vestita cabană de la Vadu Crişului îşi aşteaptă încă un stăpân care să-i readucă gloria de altă-dată, la Şuncuiuş posibilităţile de cazare sunt multiple. Pentru tineret preţurile sunt modice la Pensiunea Albastră din centrul comunei şi sus pe munte, la „Castel”, adică în fosta tabără sportivă aflată acum sub administrarea Direcţiei Taberelor Bihor. Cei mai puţin pretenţioşi pot apela şi la Cabana Salvamont Şuncuiuş de lângă Peştera Unguru Mare, unde sunt şi posibilităţi de căţărare pe faleză gata echipată cu pitoane, caiac-canoe sau rafting.

În apropiere, betonata structură de la Lesiana e pe cale să fie transformată în hotel, fiind deja săpat şanţul de aducţiune de apă potabilă din sat.

 

Bucătarii, în concurs

Iar cei mai pretenţioşi turişti nu au ce să reproşeze complexului hotelier „La Contele Dracula”, care a încântat-o vara trecută şi pe Elena Băsescu, fiica mai mică a preşedintelui Traian Băsescu.

Pe lângă mobilierul care îmbină luxul cu rusticul, „Dracula” îi mai întîmpină pe turişti cu saună exterioară, jacuzzi, piscină cu bulboane gen Aquapark, vatră amenajată pentru foc de tabără şi în jurul căreia se încinge în fiecare seară o petrecere antrenată de chitaristul care şi-a câştigat renumele de „Greieraşul din Şuncuiuş”.

Trebuie să spunem însă că bucătăria are o concurenţă serioasă la câţiva kilometri, la pensiunea „Casa Bucătarului” din Bălnaca, ridicată prin fonduri SAPARD. Şi acolo, gurmanzii se pot delecta cu preparate pe cât de gustoase pe atât de îndestulătoare, amfitrionii preparând porţii cât platourile cu care se laudă destule restaurante orădene…

Mai multe despre zonă se pot afla pe site-urile www.salvamontsuncuius.ro, www.laconteledracula.ro, www.casabucatarului.ro, www.crim-tabere.ro sau http://www.mtariicrisurilor.ro/muzeu/santiere/santier_Defileu_Cris.htm

 Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !