Aquarium, centru glamour, centru pentru planorişti, podgorie gravitaţională

De Daiana Pop și Veronica Bursașiu
Reactualizat la:
1Comentariu
Aquarium, centru glamour, centru pentru planorişti, podgorie gravitaţională
Sunt doar câteva dintre temele proiectelor absolvenţilor de la Arhitectură din Oradea.

Ei schimbă faţa oraşului. Meseria lor e la confluenţa dintre artă şi ştiinţă. Lucrează cu reguli şi proporţii, iar adesea, uzând de elemente reale, utile, ei creează și compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, integrează armonios structurile în natură. Sunt arhitecţii. Timp de două zile, pe 12-13 iulie, studenţii Facultăţii de Construcţii, Cadastru și Arhitectură și-au susținut lucrările de diplomă în incinta facultăţii.

Proiectele studenților au fost originale, toate având ca obiectiv dorința de a aduce inovaţii atât stilului arhitectural, cât și de a da valoare arhitecturală locurilor în care aceştia ne-au propus amplasarea proiectelor. Formele îndrăzneţe, ideile jucăuşe și prezentările foarte bine închegate ale studenților au surprins în mod plăcut comisia de examinare din care a făcut parte şi fostul rector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti. De altfel, acesta a remarcat că, de la an la an, studenţii de la Oradea au proiecte de arhitectură din ce în ce mai bune.

,,28E 44N Aquarium”

Bucurean Anca – Adriana, proiectul său propunându-ne un aquarium, cu denumirea ,,28E 44N Aquarium”. Ideea de început a clădirii a fost cea de val sau vârtej, deoarece studenta a ales ca loc de amplasare una dintre puţinele faleze populate ale Constanţei. Imaginea clădirii este armonios conturată în spațiu de apele Mării Negre. Aquariumul a fost gândit pe trei niveluri, parterul și primul subsol având rolul de acvariu, iar cel de-al doilea subsol pe cel de delfinariu. Structura clădirii este modernă, împrumutând forma binecunoscută a unei cochilii.

IMG_0003

Un alt proiect interesant a fost cel al studentului Chereji Flavius-Casian. Acesta a creat un centru de antrenamente pentru paraşutişti și planorişti, cu amplasarea în sudul oraşului Satu Mare, ales ca urmare a analizei traficului aerian, care este foarte scăzut în acesta zonă a țării. Clădirea este structurată în patru părți, dispune de sistem termoizolant, are o formă dinamică, ondulată, iar alegerea paletei cromatice este dintre cele mai inspirate, culoarea specifică lemnului îmbinându-se armonios cu negrul-abanos. Studentul a gândit clădirea astfel încât să ofere posibilitatea de a susţine și anumite evenimente pe tema aviaţiei.

IMG_0024

„Din punct de vedere conceptual, s-a urmărit realizarea unui volum care să fie parcurs cu privirea şi realizarea unui volum care să se integreze în sit plan. Datorită funcţiunilor pe care le adăposteşte, volumul este o dominantă verticală ceea ce necesită un accent care reprezintă turnul de control. Aerodinamica, fluiditatea, eroziunea, orizontalitatea, accentul au fost principalele cuvinte cheie de la care s-a pornit realizarea conceptului, dar am ţinut seama şi de anumite axe şi raportări la limitele terenului, de limita conului de aterizare, de parcurgerea vizuală a volumului şi atragerea privirii prin accentuarea turnului de control care a devenit semnal şi totodată simbol”, a explicat Flavius Casian Chereji.

În trend urban

Venind cu o idee care ar putea fi foarte inovativă, chiar îndrăzneaţă, pentru orașul nostru, studenta Iga Tabita-Lenuţa a propus un centru de creație vestimentară în trendul urban. Aceasta a pornit de la ideea că România este mașina de cusut a Europei, iar în acest sens a dorit să creeze o clădire în care activitățile ce țin de lumea modei să se poată desfăşura la o scară mai înaltă. Conceptul Tabitei a fost acela că viitorul centru de creaţie vestimentară ar putea semăna cu un manechin care pozează pe catwalk. Având o formă ușor excentrică, clădirea porneşte de la o secţiune orizontală, care mai apoi se înalţă pe 18 de etaje, oferind vizitatorilor extazul verticalei.

De asemenea, tânăra a avut inspirația ingenioasă de a propune un mod prin care traficul din jurul centrului său ar putea fi fluidizat, pentru a permite accesul mai simplu spre acesta şi aceasta folosindu-se de un catwalk în aer liber. „Situl propusare patru fronturi stradale putând fi observat din mai multe puncte oferind de fiecare dată alte perspective… Regimul de înălţime al zonei reprezintă un atuu pentru acest tip de funcţiune care se dezvoltă mai mult pe verticală decât pe orizontală.Realizarea unui astfel de centru glamour aici poate atrage investitori ridicând şi mai mult valoarea zonei”, spune Tabita.

IMG_0004

Experienţa de a urmări prezentările studenților a fost unică și ne-a oferit posibilitatea de a înțelege modul în care gândește un arhitect și creativitatea de care acesta poate da dovadă. Adesea, comisia a făcut sugestii studenţilor să se aplece asupra lucrărilor marelui arhitect italian Renzo Piano, nimeni altul decât arhitecul „Centrului Georges Pompidou” din Paris, a Auditorium-ului din Roma, ori a lui „The Shard” cel mai înalt zgârie-nori al Europei. Din 15 iulie, lucrările absolvenţilor vor fi expuse la Galeria de Arte Vizuale, str. Republicii nr. 15. Merită văzute, fiindcă ei sunt cei care schimbă faţa oraşului.

Proiectele studenţilor

-Centru de reintegrare socială-Bronţ Lavinia Simona
-Centru cultural Mihai Eminescu-Creţiu Flaviu Aurel
-Centru de recuperare medicală- Indrie Aurelia Anca
– Centru de artă contemporană- Moga Patricia
– Centru pentru seniori- Nicolin Bogdan
-Centru de dans – Ştefănuţ Anda
-Centru de vinificaţie Diosig- Csavossy Robert -Andras
-Centru monahal romano-catolic – Eleneş Alexandra Diana
-Complex viti-vinicol – Grigore Alexandru Ioan
-Revitalizare prin transparenţă- Mârţ Leonard
-Reconversie hală industrială în complex de locuinţe colective- Mureşan Ovidiu Sergiu
-Muzeul fierbătoriei de bere-Popa Emilian -Cătălin
-Complex cimitir municipal- Virah Hunor
-Liceul silvic- Chiş Sergiu Adrian
-Muzeul sticlei Pădurea Neagră- Popel Daniel – Cătălin
-Terminal intermodal de transport marfă în Oradea- Syekely Arthur Daniel
-Complex Sport şi multimedia- Fortiş Carmen -Diana
– Locuinţă colectivă- Arva Csaba- Mihaly
-28E 44N Aquarium – Bucurean Anca Adriana
– Centru de antrenamente paraşutişti şi planorişti- Chereji Flavius Casian
– Centru de creaţie vestimentară în trendul urban – Iga Tabita Lenuţa
-Podgorie gravitaţională şi unităţi de cazare tradiţionale săseşti- Lungu Dorin Ionuţ
– Librărie de ateliere de artă vizuală- Popa Adina Maria
-Centru de polaritate: Lobby urban- Radu Cristina Maria
-Piaţă agralimentară cetate- revitalizare urbană- Catană Valentin
-Centru comercial şi clădire de birouri- Chirodea Ovidiu Cristian
– Centru sporiv de agrement- Dovlete Ştefan
-Centru conferinţe şi spectacole- Marc Iulia Maria
-Sală de sport multifuncţională- Nicoară Flavius Alin
-Complex turistic montan- Stanciu Adrian
-Şcoală de meserii şi centru de cercetare- Tăşan Roxana Daniela
– Muzeu al mineritului Baia Mare- Tomşa Octavian Alexamdru
-Locomotorii- Bărbos Paula Maria
-Centru cultural-urban – Cadar Diana Alina
-Ansamblu de agrement pe malul Dunării-Filip Cristian
-Centru de afaceri- Muşet Andrea Maria
-Centru regional de recalificare profesională- Simuleac Lucian.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor