Ar „intabula” mai mulţi notari

5Comentarii
Ar „intabula” mai mulţi notari
Ilie Bolojan îşi mai deschide un front. Mai bine-zis, îşi pune în cap încă o castă închisă, refractară la nou: casta notarilor. La fel ca şi tagma medicilor stânşi legaţi de Universitate, casta notarilor publici respinge tot ce e nou şi le afectează interesele economice.

Bunăoară, recent, prefectul Bolojan a propus mărirea numărului de cabinete notariale în Bihor. Ţinta erau oraşele din judeţ, care servesc zone de zeci de mii de persoane cu un singur notar! Ilie Bolojan a făcut o comparaţie elocventă: din 50 de notari, 40 sunt în Oradea, ceea ce înseamnă că în reşedinţa de judeţ avem un notar la 7.000 de inşi, în timp ce în restul judeţului se ajunge ca un notar să deservează zeci de mii de persoane.

Iată cum sunt împărţiţi cei zece notari din judeţ: trei în Aleşd, câte doi în Marghita şi Salonta, câte unul la Beiuş şi Ştei şi unul singur pentru zona Valea lui Mihai – Săcueni.

Vrea şi în comune

„Am discutat cu primarii şi s-a ajuns la propunerea suplimentării notarilor publici în oraşele mici şi comunele de peste 15.000 de locuitori, astfel încât să ajungem ca un notar să deservească aproximativ 15.000 de persoane”, ne-a declarat Ilie Bolojan. Prefectul a arătat şi cum ar trebui suplimentaţi notarii: câte unul la Tileagd, Bratca-Vadu Crişului, Popeşti-Suplacu de Barcău, Marghita, Valea lui Mihai-Săcueni, Salonta, Tinca, Beius, SteiVascau.

„Am trimis propunerile Consiliului Naţional al Notarilor şi Ministerului Justiţiei. Însă Camera Notarilor Publici din Bihor a respins această cerere. E clar că le e frică de concurenţă”, a concluzionat Bolojan.

Deşi avizul Camerei Notarilor e necesar pentru înfiinţarea de noi cabinete, înaltul funcţionar public susţine că va milita în continuare în acest scop. Bolojan a ţinut să precizeze că au mai fost cazuri când s-au înfiinţat noi cabinete notariale peste capul notarilor din judeţul respectiv. De asemenea, reprezentantul Guvernului a mai precizat că, din câte ştie, vor exista iniţiative parlamentare pentru liberalizarea numărului notarilor publici.

Călin Corpaş5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor