Ar putea primi despăgubiri

Ar putea primi despăgubiri
Proprietarii de păduri din zone protejate ar putea fi despăgubiţi cu 500 de euro pe hectar în fiecare an.


Această prevedere este inclusă într-un proiet de lege pe care Ministerul Mediului l-a pus recent în dezbatere publică.

Documentul legislativ vizează instituirea schemei de ajutor de stat pentru acordarea de compensaţii reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează din cauza funcţilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice, necesare acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanţă comunitară Natura 2000.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt proprietarii de păduri şi asociaţiile de proprietari de păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricţii de mediu aplicabile activităţilor forestiere, care sunt stabilite prin amenajamentele silvice.

Ajutorul de stat se acordă în cuantumuri maxime 500 de euro pe hectar şi pe an în perioada iniţială care nu depăşeşte cinci ani şi de maximum 200 de euro pe hectar şi pe an în perioada ulterioară, se arată în proiect.

Durata de aplicare a schemei de ajutor este de la data primiri Deciziei CE de acordare a ajutorului de stat şi până la 31 decembrie 2020, inclusiv. Ajutorul de stat se acordă anual.

Pădurile incluse în schema sunt cele cu funcţii speciale de ocrotire a naturii, pentru care prin lege este interzisă orice fel de exploatare de lemn pentru conservarea biodiversităţii (rezervaţii ştiinţifice, rezervaţii peisagistige, care conserva resurse genetice deosebite) sau unde recoltarea nu este permisă deoarece ar conduce la degradarea terenului, la alunecări şi eroziune.

Fac obiectul schemei de ajutor de stat numai terenurile forestiere pentru care sunt elaborate amenajamente silvice aprobate prin ordin al ministrului Mediului.

Valoarea totală maximă aferentă schemei de ajutor pentru perioada 2015 – 2020 este estimată la 297 milioane lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !