Ar taxa tirurile

3Comentarii
Ar taxa tirurile
BORŞ-SALONTA - Taxa de curăţenie care a dus la blocarea vămilor Giurgiu şi Nădlac de către camionagiii nemulţumiţi a fost şi în atenţia a două localităţi de frontieră din Bihor.

Primăria Borş a perceput taxă de ecologizare pentru autocamioanele care tranzitau comuna spre vamă sau dinspre vamă, până la 1 ianurie 2007. Începând cu această dată, taxa a fost suspendată. Totodată, şi Consiliul Local Salonta a emis o hotărâre prin care intenţiona să perceapă o astfel de taxă, numai că hotărârea nu a primit avizul Poliţiei.

 

Borşul, în mizerie?

Primarul comunei Borş, Batori Geza, a precizat că taxa a fost aplicată doar în cazul autocamioanelor şi era cuprinsă între 10 şi 20 de lei. „Începând cu 1 ianuarie am anulat această taxă. Pentru mine nu a fost clară Ordonanţa nr. 86 din 2002, şi din această cauză nu am mai aplicat-o”, a declarat edilul comunei Borş. Potrivit edilului-şef, banii proveniţi din taxa de ecologizare erau folosiţi pentru salubrizarea vămii şi pentru plata ilumintului drumului dintre Oradea şi Borş. „Aşteptăm să vedem ce decizii se vor lua. Dacă Guvernul va aloca banii necesari, vom continua să facem curăţenie în vamă; dacă nu, îmi iau oamenii de acolo şi întrerupem şi iluminatul dintre Oradea şi Borş. Vama este de interes naţional, nu local, iar drumul Oradea – Borş este unul naţional şi nu avem noi obligaţii să asigurăm iluminatul”, declară Batori Geza. El a mai adăugat că deşi nu intra în atribuţiile Primăriei, cei 13 oameni angajaţi pentru a face curăţenie în vamă se ocupau şi de strângerea gunoaielor de pe marginea drumului ce duce spre frontieră. „Cei de la Drumuri Naţionale erau obligaţi să asigure curăţenia, dar dacă stăteau câteva camioane o singură noapte era plin de mizerie”, a conchis edilul.

 

Salonta, în stand-by

Consiliul Local al municipiului Salonta a aprobat pe 19 mai 2006 Hotărârea nr. 2.059 privind taxa tranzit a autocamioanelor de peste zece tone. Taxa a fost stabilită la 5 lei şi era prevăzută pentru cei 4,5 kilometri de drum care traversează municipiul. Doar că hotărârea nu a mai fost pusă în aplicare. A primit avizul de legalitate al Prefecturii Bihor, însă nu şi pe cel al Poliţiei, care a precizat că poate fi percepută taxa doar dacă oraşul îşi construieşte o şosea de centură. Primarul municipiului Torok Laszlo nu a recunoscut existenţa acestei hotărâri.

 

Transporturi libere

Transportatorii români nu vor mai fi obligaţi să obţină autorizaţii pentru 26 de ţări europene, ca urmare a aderării României la blocul comunitar.

        Fără restricţiile impuse de acordurile internaţionale, transportatorii pot face oricâte curse cu oricâte maşini în ţările occidentale, ceea ce va duce la intensificarea comerţului dintre România şi celelalte ţări europene, apreciază       Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Totodată, IGCTI anunţă că sistemul de alocare electronică a autorizaţiilor funcţionează în continuare pentru ţări precum Norvegia, Ucraina, Rusia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Maroc, Turcia şi Albania.

Georgiana Anghel3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor