Ar umple Piaţa Unirii de terase

De Cristina Ghilea
32Comentarii
Ar umple Piaţa Unirii de terase
Primăria ar mai amplasa terase în faţa fostului sediu PSD şi pe aliniamentul dintre Episcopia Romano-Catolică şi Primărie.

După atribuirea cu scandal a teraselor din Piaţa Unirii anul trecut, către apropiaţi ai administraţiei Bolojan, Primăria completează, acum, Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zone publice, cu prevederi dedicate special acestui spaţiu urban. Dezbaterea regulamentului a avut loc săptămâna aceasta, cu o participare mai mult decât modestă. Vreo 10 persoane au discutat pe marginea propunerilor iar afacerile de pe Corso au preferat să aducă în atenţia celor de la Arhitectul Şef problema lor cea mai acută – obligaţia de a înlocui marchizele cu umbrele, începând din acest an.

Musai umbrele

Comercianţii de pe Corso, singurii destul de interesaţi de regulament încât să se şi prezinte la dezbatere, au pus pe tapet problema care-i atinge cel mai tare, începând din acest an – obligaţia de a demonta marchizele şi de a monta umbrele în loc. Oamenii au adus argumente în favoarea instalaţiilor pe care le au în exploatare deja de mai mulţi ani – sunt mai elegante, mai stabile şi mai utile în caz de furtună, pot susţine sisteme de iluminat sau de umidificare. În numele Primăriei, adjuncta Arhitectului Şef, Lucia Iacob, a invocat litera legii: „Regulamentul nu prevede amplasarea de marchize. Anul trecut vi s-a spus că este ultimul an în case se va permite amplasarea de marchize”. A justificat petiţia contra marchizelor prin faptul că acestea crează impresia de tunel şi obturează vizibilitatea faţadelor palatelor de pe Corso.

3terase-piata-unirii

Şapte în Piaţa Unirii

Conform planurilor Primăriei, Piaţa Unirii suportă şapte aliniamente de terase: patru în faţă la Vulturul Negru – două lipite de clădire şi două spre piaţă, unul pe aliniamentul Palatul Moskovits până la Biserica cu Lună, unul de la Catedrala Greco-Catolică până la capătul curbei din Piaţa Unirii, unul de la Palatul Episcopal până la rutierul care intră în strada Primăriei.

Regulamentul prevede că terasele situate în zona intrării în pasajul Vulturul Negru, în stânga şi în dreapta acestuia, se atribuie direct către deţinătorul localurilor de care sunt lipite, în baza autorizaţiei de amplasare şi funcţionare. Prin licitaţie publică se atribuie celelalte amplasamente, stabilite de Instituţia Arhitectului Şef şi avizate de Comisia Municipală de Urbanism şi amenajarea teritoriului. Vor putea participa la licitaţia publică doar unităţile de alimentaţie publică care au front la Piaţa Unirii.

Umbrele

Ca reguli generale pentru terasele din Piaţa Unirii, regulamentul arată că „terasele pot fi acoperite cu umbrele realizate din materiale impermeabile, rezistente la intemperii” şi „vor avea aceeaşi formă, culoare şi dimensiuni şi nu vor depăşi limita autorizată a terasei”. Sunt permise rulouri „pe zonele adiacente clădirii pasajului Vulturul Negru”, în culoarea faţadei şi neinscripţionate.

Programul de funcţionare al teraselor în zona istorică va fi pana la ora 23:00. La sfârşit de săptămână, acesta se poate extinde până la ora 24:00.

Regulamentul modificat va intra pe ordinea de zi a Consiliului local. Regula orădeană este că propunerea iniţială a executivului rămâne neschimbată după dezbaterile publice, aceste fiind, astfel, nişte etape obligatorii, fără efect. Rămâne de văzut dacă executivul va prelua vreo observaţie, în acest caz.32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor