Ţara cu trei salarii minime

Ţara cu trei salarii minime
Deva – La Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara angajatorii stau ore întregi la cozi interminabile, aşteptând să fie strigaţi pentru a depune actele pentru care au venit. Iar Guvernul i-a băgat total în ceaţă, de când a stabilit… trei salarii minime pe economie.

Practic, la începutul anului, angajatorii au aflat că trebuie să mărească salariile minime la 390 de lei. De două zile, însă, au aflat că trebuie, de fapt, să mărească aceste salarii la 440 de lei. Au făcut, astfel, de mai multe ori, drumul până la ITM Hunedoara şi au stat de mai multe ori la coada aferentă.

Nici reprezentanţii ITM Hunedoara nu sunt prea lămuriţi care e treaba cu cele trei salarii. Cel mai mic dintre salariile minime este de 390 de lei. Dar acesta nu poate fi stabilit de către angajatori pentru un salariat. Acesta este doar salariul după care Guvernul a stabilit Bugetul pe 2007, 390 de lei fiind salariul minim brut garantat.

Toată lumea încearcă să desluşească încurcatele căi ale salariului minim. Practic, la ora actuală, în România putem vorbi de existenţa a trei salarii minime. Salariul pe care trebuie să îl acorde orice angajator, însă, este de 440 de lei, care este, de asemenea, salariul minim pe economie.

„Salariul minim brut negociat de sindicate cu patronat este de 440 de lei. Pentru posturile care pretind studii superioare angajatorii trebuie să stabilească salariul minim de 880 de lei”, afirmă Remus Retegan, şeful Serviciului Evidenţa Muncii, din cadrul ITM Hunedoara”. Întrebaţi cine poate acorda salariul de 390 de lei, adică ceea ce, în accepţiunea Guvernului, este „salariul minim brut garantat”, reprezentanţii ITM Hunedoara nu au ştiut să răspundă.

Drumuri şi iar drumuri

Angajatorii nu sunt prea încântaţi de toate aceste schimbări şi, mai ales, de faptul că trebuie să facă mai multe drumuri pentru a da bani statului.
„Salariul minim s-a mărit de la 1 ianuarie. La început am ştiut că este 390 de lei, acum, de câteva zile, am aflat că e 440 de lei. Aşa am făcut trei drumuri până aici şi am stat de mai multe ori la coadă”, afirmă Elisabeta Ciobanescu, angajator. „Am venit de două ori până acum pentru această problemă. Acestea sunt legile, noi ne conformăm”, spune un alt angajator hunedorean, Elena Gheţa.

Angajaţii nu sunt prea încântaţi că a crescut salariul minim. „Patru milioane patru sute e foarte puţin, pentru preţurile care sunt”, afirmă Crenguţa Fazakas.

„E încă foarte mic. Ce să faci cu banii ăia? Salariul minim ar trebui să fie cel puţin şapte sau opt milioane”, spune Mircea Bălan.

Hannelore Acârnulesei0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !