Ţăranii „învaţă” contabilitate

1Comentariu
Ţăranii „învaţă” contabilitate
BIHOR – Ţăranii care au în ocol cel puţin o vacă şi vând laptele în piaţă vor fi nevoiţi să completeze zilnic „Caietul Fermierului”, un fel de registru în care vor fi trecute cantitatea de lapte vândută şi numărul de animale din gospodărie.

Formatul documentului a fost stabilit la mijlocul lunii aprilie prin ordin al
ministrului Agriculturii, iar autoritatile din Bihor au declarat ca au distribuit
deja câte un model primariilor din judet.

Cum se completeaza?

Caietul se completeaza în mod diferit de producatorii care realizeaza
sub 5.000 de kilograme de lapte pe an, fata de cei care depasesc aceasta limita.
Daca primii noteaza doar cantitatea de lapte comercializata pe zile, totalul
pe an si numarul vacilor din ograda, în cazul celor care depasesc cota
de 5.000 de kilograme lucrurile se complica.

Cei din urma vor fi nevoiti sa completeze mai multe rubrici, unde vor trece
produsele lactate derivate precum casul, untul, smântâna, cascavalul
sau telemeaua, în dreptul carorara vor trebui sa noteze echivalentul în
litri de lapte al acestora. Pentru realizarea conversiei, fermierii vor avea
la dispozitie o serie de cantitati echivalente si formule de calcul. De exemplu,
un kilogram de smântâna este echivalentul a 26,3 litri de lapte
înmultit cu procentul de grasime al smântânii, rezultatul
calculului fiind împartit la 100.

Caietul Fermierului va trebui completat obligatoriu de catre producatorii care
detin cota de lapte pentru vânzari directe, adica de cei care aleg sa-si
vânda pe cont propriu produsele prin piete sau pe la vecini, fara a apela
la intermediari.
„În Bihor au fost eliberate circa 26.700 de decizii de cota de lapte
pentru vânzari directe. Acestea au fost eliberate producatorilor care
detin una, doua sau maxim trei vaci”, a declarat Miron Niculescu, inginer
în cadrul Departamentului de Administrare a Cotei de Lapte (DACL) Bihor.

Inginerul a precizat ca DACL Bihor le-a trimis primariilor din judet câte
un model al „Caietului Fermierului”, urmând ca administratiile
publice sa le multiplice si sa le distribuie producatorilor.

În plus, taranii primesc si o declaratie anuala care se completeaza în
functie de datele trecute în „Caiet”. Actul trebuie apoi depus
la DACL Bihor pâna la data de 15 mai 2008.

Parerea producatorilor

„Pe noi ne-a chemat pe toti din sat la Primarie, unde primarul, împreuna
cu medicul veterinar din sat, ne-a explicat despre cota de lapte si despre Caietul
Fermierului. Dar nu s-a distribuit înca nici un exemplar”, povesteste
Miron I., din Ceica, vânzator în Piata Decebal.

„Eu am fost la întâlnire cu primarul, dar nu am stat sa-mi
explice, ca m-am enervat. N-am înteles nimic din chestia asta cu cota
de lapte si cu Caietul Fermierului”, spune cu naduf Ioan F., din Tarian.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, „Caietul Fermierului
va ajuta producatorii individuali sa vânda cel putin 70% din cota de referinta,
evitându-se astfel cazurile de inactivitate”.

Factbox

Cantitati echivalente pentru conversia produselor lactate în litri de
lapte:
– 1 litru lapte = 1,03 kilograme lapte
– 1 kg brânza telemea = 7 kilograme lapte
– 1 kg cas = 9 kg lapte
– 1 kg cascaval = 12 kg lapte
– 1 kg iaurt = 1 kg lapte
– 1 kg unt = 22,5 kilograme lapte

Sebastian Kovas



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor