Ţăranii, spaima pompierilor

2Comentarii
Ţăranii, spaima pompierilor
HUNEDOARA – Aproximativ 20 de hectare de teren acoperit cu vegetaţie uscată, din comunele Teliucu Inferior şi Nădăştia de Sus, au fost mistuite de flăcări în acest an.

Sătenii au profitat de vremea bună şi au curăţat terenul, pregătindu-l pentru arăturile de primăvară. Conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, locotenentul Anemona Doda, legislaţia în vigoare prevede sancţionarea persoanelor fizice cu amenzi contravenţionale cuprinse între 65 şi 70 de milioane de lei vechi pentru incendierea miriştilor. Persoanele juridice care provoacă incendierea miriştilor sunt sancţionate cu amenzi cuprinse între 200 şi 300 de milioane de lei vechi.

 

Numai că, pentru a aplica aceste amenzi, trebuie să fie găsiţi piromanii, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. „De ceva vreme încoace, ne confruntăm tot mai des cu acest fenomen. Oamenii dau foc la mari suprafeţe de teren şi le lasă să ardă în voia sorţii. Din cauza acestora, numărul incendiilor din anul trecut s-a dublat. La aceste acţiuni au fost consumate sute de litri de combustibil. Ce să mai vorbim de dificultatea cu care se acţionează, mai ales în pădure. Când bate vântul eşti înconjurat de fum. Nu ai unde să fugi. Sigurul lucru pe care poţi să-l faci ca să nu te îneci e să stai culcat la pământ, până trece valul de fum”, a declarat Anemona Doda.
Cea mai grea intervenţie din 2007 a avut loc în zona Luncani, comuna Boşorod, unde au luat foc 40 de hectare de lizieră de pădure de răşinoase. Acţiunea s-a desfăşurat cu dificultate din cauza terenului accidentat. Până la locul incendiului, pompierii au fost nevoiţi să parcurgă pe jos o distanţă considerabilă, ajungând la locul incendiului în aproximativ două ore.

Un pompier a stins, în medie, anul trecut, aproximativ două hectare de vegetaţie uscată şi lizieră de pădure. În această perioadă, pompierii din cadrul ISU Hunedoara au acţionat la stingerea a peste 230 de incendii de păduri şi păşuni. Astfel, la nivelul judeţului, flăcările au mistuit 760 de hectare de teren acoperit cu vegetaţie uscată, iar singurii care se fac vinovaţi de producerea acestor incendii sunt sătenii, care din dorinţa de a-şi curăţa terenurile pot provoca adevărate dezastre.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor