Ardere a miriştilor sau vegetaţiei uscate, doar cu acceptul APM Bihor

De Simona Drimbău
1Comentariu
Ardere a miriştilor sau vegetaţiei uscate, doar cu acceptul APM Bihor
Fermierii care ard miriştile fără avizul APM Bihor pot rămâne fără subvenţii.

Incendierea resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor este interzisă, dacă nu se respectă prevederile legale, atrag atenţia reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu completările ulterioare miriştile, stuful, stufărişul sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu, respectiv a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi fără informarea prealabilă a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă -Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”.

Mai mult, arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului:„protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, în care scop: nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

Doar cu aviz

Arderea miriştilor nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor agricole de resturile vegetale.

Arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii terenurilor supuse unor astfel de practici, ducând la distrugerea habitatelor, dispariţia unor specii de plante şi animale şi reducerea biodiversităţii din zonele afectate, istalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive. Prin arderea miriştilor se distrug cuiburile şi ouăler unor păsări ducând la diminuarea populaţiilor speciilor de plante şi animale.

„Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se degajă dioxid de carbon şi protoxid de azot, gaze cu efect de seră care duc la modificările climatice tot mai evidente pe plan mondial”, precizează Adriana Calapod, directorul APM Bihor.

De asemenea aderile necontrolate pot genera pagube materiale însemnate prin incendierea locuinţelor, anexelor, fondului forestier precum şi victime umane de aceea arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Pentru solicitarea acceptului de ardere a miriştilor sau vegetaţiei uscate se vor depune la sediul APM Bihor următoarele documente: avizul Direcţiei Fitosanitare Bihor care să specifice clar că se impune incendierea sau arderea, adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, adresă de notificare către GNM – Comisariatul Judeţean Bihor dar şi adresă de notificare către primăria pe raza căreia se află terenul.

Există însă şi măsuri de prevenire şi combatere a răspândirii unor boli şi dăunători specifici la plante, fără ase recurge la incendirea miriştilor şi a resturilor vegetale. Printre acestea se numără: respectarea tehnologiei de cultură, rotaţia culturilor, măsuri de igienă culturală, efectuarea tratamentelor fitosanitare la avertizare şi distrugerea resturilor vegetale prin mijloace mecanice.

Nerespectarea legislaţiei în vigoare, se sancţionează de către autorităţile cu atribuţii de control, fermierii putând râmâne chiar fără subvenţii.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor