Arest periculos pentru avocaţi

14Comentarii
Comisarul-şef Renu şi avocatul Tiba
Comisarul-şef Renu şi avocatul Tiba
Arestarea avocatului orădean Tiba e percepută ca ameninţătoare pentru toată breasla.

În timp ce Baroul de Avocaţi Bihor aşteaptă întrunirea propriului Consiliu pentru a lua poziţie faţă de cazul Mircea Tiba, Asociaţia Tinerilor Avocaţi Bihor a făcut demersurile legale pentru a i se aproba pentru marti, de la ora 10:00, un miting de protest în faţa Palatului de Justiţie din Oradea.

Avocatul Mircea Tiba şi comisarul-şef Viorel Renu, de la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Timişoara, au rămas în arest preventiv, fiind acuzaţi că ar fi primit bani să intervină în mutarea procesului deţinutului Iacob Shein din Timişoara în Oradea, pentru a primi o sentinţă mai uşoară. Shein era cercetat în stare de arest pentru trafic de persoane, iar mama sa ar fi apelat la poliţist pentru a interveni în strămutarea dosarului la Oradea, serviciu care ar fi „costat” 7.000 de euro.

„Dacă există măcar un avocat care se bucură de ceea ce i se intâmplă lui Mircea Tiba, profesia asta trebuie să intre în doliu. Avocaţii sunt primii care trebuie să respecte prezumţia de nevinovăţie şi să aprecieze cazul citind probele din dosar, nu informaţiile date la presă. Cazul lui Tiba creează un precedent periculos pentru toţi avocaţii, întrucât orice client nemulţumit poate să-şi denunţe avocatul cum că ar fi promis bani la judecători, şi fără nicio dovadă avocatul să fie arestat. Cu atât mai mult trebuie să dăm dovadă de confraternitate”, declară şi avocatul orădean Anca Toda, unul dintre promotorii mitingului de azi.

Vicii de procedură

La recursul judecat de Curtea Supremă de Justiţie, la Bucureşti, pe 17 decembrie, au ţinut să mai fie alături de Mircea Tiba, în sală, şi 20 de colegi din Oradea, Braşov şi Timişoara.

„Apărătorii lui Tiba au arătat la Curtea Supremă de Justiţie, în dezbatere publică, mai multe nereguli în dosarul de cercetare penală. Încă nu am văzut soluţia motivată a respingerii recursului, dar din ce au spus avocaţii pledanţi în şedinţa publică din 17 decembrie, colegul nostru a căzut victimă colaterală într-un conflict de putere dintre înalţi ofiţeri de poliţie din IPJ Bihor. Viorel Renu a afirmat în faţa instanţei că este vânat de cineva şi că nu a discutat cu avocatul niciodată şi nici nu i-a promis bani”, completează Lucian Constantin Chisăliţă, de la Asociaţia Tinerilor Avocaţi Bihor.

Ori Viorel Renu poate fi judecat doar pentru complicitate. Astfel că dacă Mircea Tiba ar fi absolvit de vină, automat ar fi disculpat şi Renu.

„Din dosarul de lucru în cazul Shein se vede că Mircea Tiba a lucrat efectiv şi că dosarul nu era aranjat. Era un dosar dificil, pentru care a făcut drumuri la Timişoara şi Bucureşti, fireşte că nu i-a convenit să i se pretindă onorariul înapoi. Dacă un avocat e arestat doar în urma denunţului clientului său, atunci oricare din noi poate pica oricând în aceaşi situaţie, mai ales că legea prevede reducerea pedepsei la jumătate în cazul autodenunţurilor”, mai observă avocatulLucian Chisăliţă.

Lege interpretabilă

Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Avocaţi Bihor surprind şi o problemă privind reglementarea infracţiunii. Astfel, avocatul poate fi pus sub acuzare de trafic de influenţă şi dacă nu a pomenit de mită, dar clientul a rămas cu impresia că e vorba de mită.

„În cazul clienţilor cu un nivel de pregătire limitat sau din anturaje infracţionale, simplul fapt al plăţii onorariului unui avocat naşte în capul lor ideea că procesul este deja câştigat prin orice mijloace pe care nivelul de percepţie îl acceptă, inclusiv şpaga. Astfel, dacă avocatul îi spune că dosarul e «rezolvat 90%», ei subînţeleg prin aceasta şi şpaga. Am înţeles că acuzarea lui Mircea Tiba se bazează pe un astfel de cuvânt «rezolvat» apărut în interceptările telefonice. Ori e ciudat un text de lege care te poate incrimina independent de persoana ta. Ori credibilitatea lui Shein şi mama sa sunt sub semnul întrebării”, subliniază Lucian Chisăliţă.

De altfel, unul dintre apărătorii lui Mircea Tiba au atenţionat Curtea de Apel  Timişoara că denunţătorul Shein şi mama sa folosesc în denunţul scris şi termeni juridici pretenţioşi, deşi ei sunt semi-analfabeţi.

Tot la Curtea de Apel Timişoara, Tiba a mai fost apărat de avocaţii orădeni Paul Trif, Monica Moraru şi Anca Moraru, de Viorel Popa, de la Facultatea de Drept Timişoara, de profesorul clujean Gheorghiţă Mateuţ şi de Alice Drăghici, membru în Consiliul Naţional de Integritate.

Cristian Horgoş14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor