Arheologi pentru o lună

Arheologi pentru o lună
ORADEA - Cetatea Oradea găzduieşte în această lună un grup de 20 de voluntari străini, ce iau parte la proiectul „Redescoperă Cetatea Oradea”, iniţiat de Fundaţia Life Tineret. Tinerii sunt pasionaţi de istorie şi arheologie şi reprezintă a patra serie de voluntari străini, din cadrul acestui proiect.

„A patra tabara de arheologie a început din data de 5 august. Avem voluntari din Turcia, Bulgaria, Norvegia, Franţa, Slovacia şi Cehia. România este reprezentată de o tânără, care a participat şi alături de a treia serie de voluntari, din luna iulie. Faptul că străinii sunt mai interesaţi de Cetate, decât românii, ar trebui să fie un semnal de alarmă”, spune managerul de proiect, Anca Labor.

Cursuri şi săpături

Deşi proiectul dorea şi încurajarea cetăţenilor din oraşul de pe Criş, de a se implica în acţiuni de voluntariat, până acum, doar o singură orădeancă s-a arătat interesată de aşa ceva. Este vorba de o tânără de 17 ani, elevă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, care a lucrat cot la cot şi cu străinii din tranşa a treia, când a descoperit multe obiecte din ceramică şi vase din cupru.

„Am venit aici nu neapărat din dragoste pentru arheologie, ci pentru că îmi place să-i ajut pe alţii. De aceea sunt şi voluntar al Ecotop, de aproape doi ani. Cred că ar trebui să se implice mai mulţi orădeni în astfel de acţiuni, îi va face să-şi descopere adevărata personalitate”, spune voluntara Anca Buganiu.

Programul tinerilor străini va fi asemănător cu al celorlalte serii. Timp de o săptămână vor afla informaţii legate de săpături, de istoria locului şi vor acumula cunoştinţe de limba română, în cadrul unor cursuri. Miercuri vor începe săpăturile arheologice în Cetate, la Bastion şi în subsol. În 25 august vor împărţi fluturaşi în oraş şi vor promova o expoziţie de excepţie.

„Din 26 august până în 2 septembrie, orădenii vor putea vizita o expoziţie, în Sala Grifonilor, de la Cetate, cu toate obiectele descoperite în această vară. În colaborare cu Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judetul Bihor vor fi organizate două ateliere de spălare a ceramicii găsite şi de reconstituire a acesteia”, spune Marius Hărduţ, directorul Fundaţiei Life Tineret.
Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !