Arhitecţi din patru ţări la Oradea

Arhitecţi din patru ţări la Oradea
Sediul Galeriei de Arte Vizuale din Oradea, str. Republicii nr. 5, va fi miercuri gazda unui eveniment organizat de Ordinul Arhitectilor din România – filiala Bihor. De aceasta data nu va fi vorba despre una dintre expozitiile cu care oradenii au fost obisnuiti, ci de o conferinta internationala.

Conferinta are ca tema problematica protejarii monumentelor de arhitectura din zonele istorice. Organizata în cadrul activitatilor proiectului finantat din fondurile Euroregiunii Bihor – Hajdu-Bihar, activitatea se desfasoara în colaborare cu biroul de arhitectura BBM Grup din Bucuresti, cel care deruleaza proiectul „Patrimoine europeen et identites culturelles”. Acest program este initiat de Comunitatea Europeana sub titlul „Culture 2000”. Final cu CD


Scopul acestor doua proiecte este de a mediatiza miscarea moderna, cunoscuta ca Art Nouveau, în arhitectura anilor 1890 – 1910, care urmarea înlaturarea academismului si crearea unui nou stil arhitectonic.


Un alt scop este de a face accesibila, atât profesionistilor, cât si publicului larg, cunoasterea influentei acestei miscari artistice în diferite tari europene. În acelasi timp, se doreste evidentierea caracteristicilor locale si punctele comune în compozitiile arhitectonice, conform cu contextele regionale, în vederea evidentierii bogatiei patrimoniului local si regional.
Lucrarea va fi materializata în CD-uri în limbile româna, franceza, slovaca si poloneza, în care vor fi prezentate în ilustratii creatii caracteristice Art Nouveau.

Laura Voicu