Arhitectura ca reflex al frumusetii: expozitie Horia Creanga la Timisoara

De S.P.D.
Expoziţia prezintă proiecte de arhitectură, fotografii de epocă şi actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă
Expoziţia prezintă proiecte de arhitectură, fotografii de epocă şi actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă
Opera arhitectului Horia Creangă a adus, vineri seara, sute de vizitatori la Muzeul de Artă din Timişoara. Intitulată „Crezul simplităţii”, expoziţia prezintă proiecte de arhitectură, fotografii de epocă şi actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă, precum şi desene originale.

În perioada interbelică, în România şi în special în Bucureşti existau două orientări stilistice dominante în arhitectură: stilul neo-românesc, agreat de oamenii de cultură, şi modernismul stilului internaţional, promovat de noua burghezie în ascensiune. Horia Creangă a fost unul dintre promotorii stilului internaţional, cu memorabile realizări, fie că vorbim de locuinţe, clădiri social-culturale sau despre arhitectură industrială.

„Expoziţia nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degrabă unul estetic, cinematografic. Este un scurt metraj, o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrări în ordine cronologică, lucrări care evidenţiază stilul său – caracterizat prin concizie, puritate, economie de mijloace, frumuseţe – ca expresie a măsurii şi echilibrului. Arhitectul Horia Creangă a murit în 1943: îndrăznesc să spun că a murit la timp, înainte să vadă înregimentarea arhitecturii în malaxorul comunist”, a subliniat curatorul arh. Miliţa Sion.

Prezent la vernisaj, primarul Timişoarei a profitat de prilej pentru a-i îndemna pe arhitecţii prezenţi la eveniment în număr mare să se implice în „transformarea Timişoarei într-o adevărată Capitală Culturală Europeană”. Expoziţia, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Timişoara, având ca partener compania Tassullo poate fi vizitată până în 30 noiembrie în Palatul Baroc din Timişoara.

Foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !