Ţârle face afaceri cu Vântu

15Comentarii
Ţârle face afaceri cu Vântu
BUDUREASA – În urmă cu o săptămână, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţârle, anunţa că va avea contacte cu oameni de afaceri dornici să investească în zona minieră Beiuş.

Şeful judeţelui a lansat atunci doar nişte cifre: milioane de euro investiţii şi înfiinţarea a patru sute de locuri de muncă. Oamenii de afaceri cu care urmează să se întâlnească actualul cap al judeţului sunt şefii de la Petromservice.

Prezenţa acestora în Bihor a fost confirmată atât de managerul de proiect Gelu Mărăcineanu, cât şi de primarul de Budureasa Radu Vasile Olea. Iar întâlnirea şefului CJ Bihor e strâns legată de cel mai mare zăcâmânt din Europa de calcar cu brucit şi singurul din România, cel de la Budureasa.

Povestea minei

La finele anilor ’70, geologii căutau uraniu la Budureasa. Au dat însă peste calcar cu brucit, zăcământ extrem de valoros mai ales după ce este prelucrat. Timp de zece ani s-au investit aproximativ 150 de miliarde de lei pentru cercetare, 15 km de galerii, şanţuri şi foraje. Din 1989 până în 2003, mina de la Budureasa a fost în conservare. Agenţia Natională pentru Resurse Minerale a scos zăcământul la licitaţie şi trei ani a fost concesionat de societatea orădeană Geoasset, proprietatea lui Adrian Boboc şi Ioan Blidaru, şi preluată ulterior de Ana Boboc.

Firma a făcut demersurile pentru a obţine licenţa de exploatare a rezervelor de brucit de la Budureasa. Zăcământul va rămâne al statului. Terenurile aferente minei erau proprietatea Geoasset ca şi activitate de exploatare. Ulterior Ana Boboc a vândut toate drepturile societăţii orădene către Petromservice. Conform presei centrale, Sorin Ovidiu Vântu a preluat Petromservice prin intermediul off-shore-ului Elbahold. Firma orădeană deţinea licenţa pentru zăcământul de la Budureasa până în 2027.

Redevenţa anuală pe care Geoasset trebuia să o plătească pentru exploatarea zăcământului era în cuantum de 6% din valoarea totală a rocii exploatate, adică aproximativ 14.000 de euro.

Vântu, invizibil

Ca şi în cazul FNI, Vântu nu e implicat „la vedere” în firma care va exploata zăcământul de la Budureasa. Conform presei centrale, Sorin Ovidiu Vântu a preluat Petromservice prin intermediul off-shore-ului Elbahold Ltd. Sorin Ovidiu Vântu nu a recunoscut niciodată implicarea în Petromservice. Legătura dintre Petromservice, respectiv sindicalistul Liviu Luca a devenit şi mai evidentă după ce „părintele FNI” a recunocut că a preluat de la Luca postul de ştiri „Realitatea TV”. Şi noul primar de Budureasa, Radu Vasile Olea, spune că a auzit că Sorin Ovidiu Vântu se află în spatele firmei care a preluat mina de calcar din Budureasa.

Primarul de Budureasa spune că s-a întâlnit cu Liviu Luca, la Budureasa, şi că acum îi aşteaptă pe managerii de la Petromservice. „Nu ştiu care e subiectul discuţiei. Practic, la mină nu s-a lucrat şi nu se lucrează. Ei au făcut cercetare, au lucrat la platforma industrială. Petromservice nu a primit aprobare de la Primărie să transporte zăcământul prin localitate, şi nici să-l prelucreze. De aceea au luat teren de la asociaţia urbarială şi lucrează la drumul de centură al localităţii, pe acolo pe unde vor şi transporta zăcământul”, spune primarul de Budureasa.

Experienţa Petromservice

Gelu Mărăcineanu, managerul proiectului de la Budureasa, a confirmat că va veni peste câteva zile la Oradea, dar spune că deschiderea minei „e un proiect de viitor, pe termen lung”.

Petromservice are în portofoliu, în Bihor, construcţia Parcului Industrial din Borş. Firma a depăşit de câteva ori termenele de execuţie ale lucrării. Iar Ministerul Integrării le-a prelungit, până în urmă cu aproximativ doi ani, când a ameninţat că va penaliza executantul. La vremea respectivă, primarul în exerciţiu Batori Geza anunţa penalităţi impresionante pentru Petromservice, respectiv 0,1% din valoarea lucrării pentru fiecare zi întârziere.

Lucrările din Parcul Industrial Borş au fost evaluate atunci la aproximtiv 2,2 milioane euro. „Nu ştiu ce s-a întâmplat până la urmă, dacă au fost penalizaţi sau nu, Ministerul Integrării Europene era cu banii. Noi doar am cofinanţat

proiectul”, spune primarul Batori Geza.

Veronica Bursasiu15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor