Arme dispărute din Muzeul din Deva

1Comentariu
Arme dispărute din Muzeul din Deva
DEVA – Un sfert din numărul armelor deţinute de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, adică 153 de obiecte au fost date dispărute.  Video Video

În urma unui inventar în toate secţiile instituţiei s-a constatat lipsa armelor, fapt adus la cunoştinţa organelor de poliţie abilitate să facă cercetări în acest domeniu. Armele, datate din perioada interbelică dar şi dintre cele descoperite de arheologi pe teritoriul judeţului, cu valoare de patrimoniu naţional, sunt, în opinia conducerii muzeului, “sau sustrase de hoţi sau, pur şi simplu, împrumutate pentru expoziţii, pentru care nu mai există documente care să arate cui i-au fost împrumutate şi dacă au fost sau nu returnate.

Arme lipsă la inventar
Conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR) a reuşit să finalizeze o parte din inventarierea bunurilor, cerută de Compartimentul de Patrimoniu din cardul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Procesul de inventariere a fost demarat imediat după semnalarea dispariţiei, în 2005, a Sabiei de la Boiu, piesă clasată în patrimoniul cultural naţional la categoria Tezaur, cu o valoare de circulatie de aproximativ 3000 de euro.

 

În raportul asupra acestor inventare, prezentat ieri de conducerea Muzeului devean, s-a dezvăluit faptul că din colecţiile instituţiei mai lipsesc piese de etnografie de la Muzeul din Orăştie, două tablouri foarte valoroase de la Secţia de Artă Deva, monede şi basoreliefuri de la Muzeul din Sarmizegetusa şi…un sfert din numărul armelor pe care le deţinea muzeul devean. Marcel Morar, directorul MCDR, susţine că “până în 2006 nu s-a făcut niciodată o inventariere a obiectelor muzeului din Deva. În plus, restaurarea clădirii Magna Curia nu a permis verificarea colecţiilor, acestea fiind depozitate în podul clădirii”.

 

O mare parte a obiectelor date dispărute ar putea fi numai împrumutate, însă nu se cunoaşte ce cale au urmat acestea. “Dintr-un număr de 457 de arme, ce ar fi trebuit să fie la Deva în colecţia muzeului, 153 nu au fost găsite cu prilejul inventarierii. Asta însemnă 25%! Valoarea actualizată a armelor dispărute nu s-a putut realiza dat fiind faptul că valorile trecute în registre sunt din perioada interbelică” a spus Viorel Papp – şef Secţie Conservare în cadrul MCDR Deva. Procesul de inventariere derulat la muzeu a întâmpinat încă un impediment: lipsa documentelor de gestiune.

Sanda Bocaniciu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor