Armele Principelui Mihai I, ale lui Sinan Paşa, Cuza, Vladimirescu, la Muzeu

Reactualizat la:
1Comentariu
Armele Principelui Mihai I, ale lui Sinan Paşa, Cuza, Vladimirescu, la Muzeu
Se anticipează că va fi o expoziţie de succes. 500 de ani de istorie a tehnologiilor militare din spaţiul românesc, european şi mediteranean pot fi văzuţi la Muzeul Ţării Crişurilor.

Este momentul în care, aşa cum spunea directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, „armele tac şi se oferă spre a fi privite”. Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor a organizat ieri, 3 august, la sediul nou al muzeului orădean din str. Armatei Române nr. 1/A, vernisajul expoziţiei „Arme din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale Muzeului Ţării Crişurilor”. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor.

Expoziţia prezintă publicului o selecţie semnificativă din patrimoniul celor două muzee, de arme albe şi de foc din epoca medievală, modernă şi contemporană, ce ilustrează aproape 500 de ani de istorie a tehnologiilor militare din spaţiul românesc, european şi mediteranean, din perioada cuprinsă între secolele XV-XX. Dintre obiectele expuse provenite din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, din care multe fac parte din categoria „Tezaur”, remacăm săbii (aparţinând lui Al. I. Cuza, Gheorghe Magheru şi Gheorghe Bibescu sau atribuite lui Sinan Paşa ori Iancu Jianu etc.), spade, pumnale, hangere, iatagane, pistoale-mitralieră (Beretta, Orita), pistoale cu capse, flinte cu cremene, revolvere, carabină Winchester etc.

Alături de acestea, în cadrul expoziţiei sunt expuse şi piese din bogata colecţie a muzeului orădean, atât arme albe şi de foc realizate în ateliere occidentale, italiene în special (spade, săbii, halebarde, pistoale), cât şi arme provenite din ateliere din Imperiul Otoman, de la meşteşugarii transilvăneni şi de la cei central-europeni. Sunt expuse şi echipamente militare de protecţie: armuri, platoşe, cămăşi de zale, toate provenite, de asemenea, din colecţia de arme a Muzeului Ţării Crişurilor. Participanţii au vorbit despre caracterul dual al armelor. Arma a reprezentat de-a lungul secolelor un mijloc de apărare, dar şi un mijloc de distrugere. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au realizat arme atât pentru a-şi apăra propria existenţă, cât şi pentru a-şi spori calitatea vieţii… Încet, încet au schimbat destinaţia acestora pentru a-şi răni semenii.
expozitie-arme-oradea-muzeu-16

„Arma în sine conţine o semnificaţie duală: pe de o parte exprimă forţa distrugătoare. Dorinţa de cucerire, dar în acelaşi timp o adevărată artă şi simbolistică. Există o atracţie, o legătură a omului cu acestea. Numeroase arme devin obiecte de preţ pentru unele familii, ele fiind date mai departe, de la o generaţie la alta, ca moştenire. Exprimă o legătură cu strămoşii, o punte cu trecutul în care ei au luptat şi în unele cazuri şi-au sacrificat viaţa pentru o cauză nobilă. Multe săbii sunt, din această perspectivă, obiecte de prestigiu şi mândrie”, a spus directorul Chiriac.

Expoziţia prezintă 48 de obiecte împărţite în mai multe categorii: 28 de săbii originale, 20 de arme de foc. Acestea provin din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României. Colecţia Muzeului Ţării Crişurilor conţine 37 de piese aparţinând epocii premoderne şi moderne. Dintre acestea, 25 sunt săbii, spade şi halebarde, o platoşă din secolul XV, o cămaşă de zale şi o armură uşoară de cavaler cu coif şi vizieră, un corn de praf de puşcă şi 8 pistoale, flinte şi puşti din secolele XVII-XIX.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 27 octombrie. Preţul biletelor: 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii, elevi, pensionari.

Szatmari Evelin-Bernadett1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor