Arpechim îşi opreşte activitatea

Arpechim îşi opreşte activitatea
PITEŞTI – Activitatea în unele secţii ale combinatului petrochimic Arpechim a fost întreruptă în această dimineaţă. Decizia a fost luată de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Piteşti, pe motiv că rafinăria nu a respectat programul de ecologizare.

Printre cauzele care au detrminat această decizie, cele mai importante ar fi acelea că societatea nu a modernizat rezervoarele de depozitare a benzinei la terminale şi că nu au fost închise două halde de deşeuri.

Rafinăria Arpechim din Piteşti asigură jumătate din producţia de carburanţi a Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţara noastră. Petrom a demarat procedura de închidere temporară a Rafinăriei Arpechim şi a anunţat că va încerca să reducă impactul negativ asupra furnizării de carburanţi şi produse petrochimice şi că va ataca respectiva decizie.

Potrivit unui comunicat al Petrom, remis, luni seară, agenţiei NewsIn, “închiderea rafinăriei este o măsură drastică, care are un impact negativ asupra economiei româneşti şi, mai ales, asupra industriei petrochimice din România, care depinde de materia primă furnizată de Arpechim”.

Rafinăria Arpechim, care are aproximativ 2.000 de salariaţi, asigură 14% din piaţa carburanţilor. În 2006, Arpechim a rafinat 3,44 milioane de tone de petrol şi nu a fost depăşită decât de Petromidia, cu 3,7 milioane tone. Potrivit analiştilor, cu această cantitate rafinată, Arpechim asigură în jur de 14% din carburanţii de la toate pompele de benzină din România.

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară, care deţine şi Arpechim, a fost privatizată la sfârşitul anului 2004. Prin contract, noul proprietar, firma austriacă OMV, poate vinde Arpechim, Doljchim, staţii de distribuţie şi zăcământul Suplacu în cadrul programului de restructurare. Petrom estima, anterior deciziei de închidere a Rafinăriei Arpechim, că va obţine, în acest an, un profit net cu 26% mai mic decât cel din 2006 şi o cifră de afaceri redusă cu 18,5% faţă de anul trecut.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase