Arta fotografică orădeană în 2007

ORADEA – Anul 2007 a fost unul fructuos pentru artiştii fotografi orădeni membri ai Clubului „Nufărul” Oradea. Au fost organizate mai multe cursuri pentru începători, dar şi pentru cei avansaţi în arta fotografică.

Sediul Fotoclubului a găzduit 27 de expoziţii, cuprinzând peste 2.500 de lucrări, ale fotografilor din ţară şi din străinătate. O expoziţie de excepţie a fost a Laurei Haiduc Harris, membră a Fotoclubului orădean din Canada.
Peisajele şi portretele, color sau alb-negru, au ajuns şi în alte localităţi din judeţul Bihor. „În Galeria Casei Municipale de Cultură din Marghita au fost vernisate mai multe expoziţii personale ale fotografilor orădeni Antal Eugen, Dancoglu Constantin, Gabor Radu, Pantea Teodor Radu, Toth Ştefan şi Venig Vasile”, spune Toth Ştefan, preşedintele Fotoclubului. Tot anul trecut, a avut loc o expoziţie personală a acestuia în localitatea Tăuteu, cu ocazia inaugurării Casei de Cultură. „Am donat acestei instituţii culturale o selecţie de 25 de fotografii, acceptate şi premiate la zeci de expoziţii internaţionale de artă fotografică”, spune autorul, originar din Tăuteu.

Recunoscuţi peste hotare
La Galeria Foto Art din Oradea a avut loc ediţia a VII-a a Salonului Naţional „Via, vinul şi bucuria de a trăi”, organizată sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, la care au participat cu lucrări artişti fotografi din toate colţurile ţării. O premieră pentru 2007 a fost realizarea primului Salon internaţional al artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni, în Oradea şi Debreţin.
Renumele artiştilor orădeni a trecut şi peste hotare. Pantea Teodor Radu a deschis 12 expoziţii personale în Serbia, Bulgaria, Mexic, California, Israel şi România, iar Szabo Claudiu în mai multe oraşe din România şi Grecia. Lucrările artiştilor Constantin Dancoglu, Gabor Radu şi Venig Vasile au fost expuse în diferite galerii din ţara noastră. Expoziţia reprezentativă a Fotoclubului, intitulată „Paşi în lumină”, a fost vernisată la Zagreb (Croaţia), California, Mexic şi Japonia. De un succes deosebit s-a bucurat vernisajul din Hiroshima, ce s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor primăriilor din Hiroshima şi Oradea. Ulterior, alte lucrări ale orădenilor au fost pe simezele Muzeului Prefecturii Ehime din Matsuyama (Japonia), împreună cu o colecţie personală de 33 de fotografii avându-l autor pe Toth Ştefan, cuprinzând imagini realizate în această zonă pitorească a Ţării Soarelui-Răsare.
Manifestările culturale organizate de membrii Fotoclubului au fost incluse în proiectul „Oradea, punte spre lume”, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !