Artele Vizuale își etalează studenții merituoși

De Veronica Bursaşiu
Artele Vizuale își etalează studenții merituoși
Se întâmplă în cadrul unui eveniment-maraton cu expoziții de grafică, modă, design de obiect, pictură și multimedia.

7 expoziții, 7 studenți, 7 locații, 7 zile. Sub semnul cifrei șapte a debutat ieri Proiectul Impuls, organizat de Departamentul de Arte Vizuale al Universității din Oradea și de Asociația Culturală Ars Nobilis, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, are ca obiectiv stimularea, evidențierea și promovarea atât la nivel local, cât și la nivel național a artiștilor studenți performanți.

„Va fi o săptămână-maraton, cu expoziţiile personale ale studenţilor aleşi, începând din 27 mai până în 02 iunie, iar prezenţa voastră, a studenţilor, a prietenilor şi colaboratorilor ar fi o bucurie atât pentru expozanți, cât și pentru profesorii celor 7 programe de studiu. Plecând tocmai de la premisa că expunerea este o împlinire firească și necesară a creației, în urma unei selecții riguroase, ne propunem ca pe parcursul unei săptămâni să prezentăm publicului iubitor de artă din Oradea profilurile artistice ale celor mai performanți cinci studenți de la Departamentul de Arte Vizuale din cadrul Universității din Oradea. Acest adevărat maraton al artei tinere va fi organizat în șapte spații expoziționale diferite în care vor fi grupate, sub forma unor expoziții personale, lucrări reprezentative pentru specificul celor șapte specializări din cadrul departamentului, cinci la nivel de licență – Pictură, Grafică, Arte decorative, Modă, Design – și două la nivel de master: Arte plastice și Multimedia, Design de obiect: Modă și Ambient”, anunță organizatorii.

Portretele lui Dorian Gray

Alexandra Brezeanu a deschis evenimentul. „Seria «Portretelor lui Dorian Gray» se constituie ca o meditație vizuală asupra condiției omului contemporan, pe care Alexandra Brezeanu, studentă în anul III la specializarea Pictură, îl vede ca fiind captiv într-o lume în care esteticul a ajuns valoarea supremă. Tema abordată în creațiile sale este una de extremă actualitate: problema dezumanizării ființei umane, a disoluției eului sub presiunea tot mai mare a culturii de consum, fiind astăzi în atenția atât a artiștilor, cât și a specialiștilor din cele mai diverse domenii.

Având ca punct de plecare drama trăită de Dorian Gray, celebrul personaj imaginat de Oscar Wilde, lucrările Alexandrei Brezeanu surprind cu o extremă acuitate diferitele stadii de degradare ale ființei umane. Obsedat de căutarea frumuseții veșnice, Dorian Gray ajunge să renunțe la lumea sa interioară, distrugând ultima fărâmă de umanitate pe care o mai avea, iar pictura devine reflexia degradării sale, dobândind o viață proprie. «Portrele lui Dorian Gray» ne prezintă într-un limbaj vizual extrem de convingător figuri umane descompuse, prin care studenta reușește să ne atragă atenția asupra contrastului dintre aparență și esență, asupra formei golite de conținut și, nu în ultimul rând, asupra disoluției valorilor (a frumosului, dar nu numai) în lumea contemporană”, consideră conf. univ. dr. Ștefan Gaie.

„Senshi”

Tânărul designer Andreea Saraziu nu se află la prima apariție publică. Ea a fost prezentă la Festivalul Naţional de Modă Fashion Gate, prezentând piese vestimentare inspirate din ţinutele samurailor. Este vorba de „Colecţia Senshi”, destinată femeilor puternice, pe care de această dată o putem vedea la Teatru. „Am vrut să scot în evidenţă latura războinică a femeii moderne”, spune Andreea Saraziu. „Senshi” este o colecţie de avangardă, nonconformistă, inspirată din ţinutele samurailor, din kataginu şi hakama, armuri medievale, figuri geometrice şi insecte îmbinate şi reinterpretate într-o singură colecţie. „Colecţia «Senshi» e adresată persoanelor care doresc să iasă din monotonia ţinutelor clasice, persoanelor care vor să treacă de barierele stilistice impuse de societatea actuală. „Este o colecţie street-style pentru femeia modernă puternică, open-minde, neinhibată, dezinvoltă”, explică Andreea Saraziu.

Program:

-27.05.2019 Pictură, Alexandra Brezeanu, Galeria Quarc, Strada Cuza Vodă 21/A
-28.05.2019 Modă Andreea Saraziu, Teatrul Regina Maria
-29.05.2019 Grafică, Ana Munteanu, Muzeul Țării Crișurilor
-30.05.2019 Design de obiect Ianina Baciu, Complexul ERA Shopping Park, Oradea
-31.05.2019 Arte Decorative, Alice Condurache, Tucano Coffee, Aurora Retail Mall
-01.06.2019 Pictură și Multimedia, Tiberiu Zsoldi, Muzeul Orașului Oradea, Cetate Oradea
-02.06.2019 Design. Oliviu Deines, Aula Magna0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !