Artizanate de Sarbatori, dupa gratii

Artizanate de Sarbatori, dupa gratii
Unii deţinuţi s-au pregătit să întâmpine Crăciunul cu o colecţie artizanală iar alţii vor petrece cu familiile.

Penitenciarul Oradea găzduieşte în prag de Craciun o expoziţie tematică de origami, tablouri, icoane, picturi pe ghips şi figurine din săpun pictat, toate migălite de o mână de deţinuţi pasionaţi de artizanat. La vernisaj au participat doi dintre autori, care sunt şi membri ai trupei de teatru „Descuiaţi-i” din cadrul Penitenciarului, actorul profesionist Florin Silaghi – coordonator voluntar al trupei de teatru, cât şi specialistele Serviciilor de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială plus alţi ofiţeri din cadrul unităţii.

„Am început să pictez tablouri şi icoane în urmă cu câţiva ani. Dar de o vreme încoace am început să lucrez şi origami. Pregătirea pieselor de hârtie şi ansamblarea lor cer multă atenţie şi răbdare, dar aici avem oricum destul timp. Când termin o lucrare reuşită am o satisfacţie care altfel e mai greu de găsit aici. Câteva lucrări le-am făcut cadou regizorilor care ne-au ajutat benevol cu trupa de teatru”, ne-a declarat autorul mai experimentat. Iar coechipierul mai tânăr a completat: „Cele mai multe exponate le-am pregătit pentru Crăciun. Apoi o să ne apucăm de cele pentru Paşte. Avem şi alte surse de inspiraţie. Lucrările ne bucură pe noi, dar şi pe apropiaţii noştri, când ne vizitează”.

Şi la Teatrul Nottara

La final, conducerea Penitenciarului le-a înmânat autorilor diplome de recunoaştere atât pentru lucrările artizanale cât şi pentru prestaţiile lor cu trupa Descuiaţi-i pe scena Teatrului Notarra, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru pentru Deţinuţi 2010. Actorii orădeni au jucat piesea „Transplantul” scrisă de regretatul om de teatru şi cultură Lavinia Steer, dispărută prematur dintre noi.

Vizibil emoţionat, Florin Silaghi i-a asigurat pe cei prezenţi că ultima bucurie profesională a Laviniei Steer a fost jucarea piesei „Transplantul” atât la Notarra, în Bucureşti, cât şi la Teatrul Arcadia din Oradea.

„La Festivalul Naţional pentru deţinuţi, actorii orădeni s-au motivat foarte bine, intrându-şi în roluri. Interpretarea lor a fost apreciată de oameni de teatru recunoscuţi pe plan naţional”, a declarat Florin Silaghi, regizor al spectacolului.

Cei doi deţinuţi pasionaţi de artizanat au jucat roluri de medic respectiv de donator de rinichi.
Cu ocazia Crăciunului, circa 15 condamnaţi cu pedepse mai uşoare vor primi permisii pentru a-şi petrece sărbătorile acasă, cu familia, ca urmare a comportamentului exemplar, ne-a mai informat subcomisarul Adrian Bungău, ofiţer de presă al Penitenciarului.

C.H.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !