Aruncă mâţa moartă la Oradea

1Comentariu
Aruncă mâţa moartă la Oradea
ORADEA – Reabilitarea reţelelor de canalizare pe bani ISPA, afacerea Keviep – cum este cunoscută la Oradea, a fost pasată de Guvern – gestionarul tuturor contractelor din ţară, în teritoriu.

Nemulţumirea administraţiei locale orădenes s-a manifestat, marţi, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului loca. Primarul Mihai Groza a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a legislativului local a proiectului referitor la „iniţierea unui act normativ privind asigurarea de la bugetul de stat a sumei de 1.838.768 euro în vederea asigurării fondurilor necesare pentru plata cheltuielilor suplimentare rezultate din implementarea Măsurii ISPA – reabilitarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare”. Motivul: cadrul legal incomplet.

„Avem, acum, o pisică moartă care ni se pune în braţe, această problemă legată de fondurile ex-ISPA. La Oradea este vorba de contractul cu Keviep-ul pentru reabilitarea canalizării, pe care Guvernul l-a licitat, l-a semnat şi l-a implementat, iar acum ne este pasată nouă răspunerea”, declară primarul Mihai Groza.

Bani în plus

Contractul semnat de Ministerul Finanţelor cu Keviep-ul în 2001 are o valoare contractată de peste 7,7 milioane euro. Bani ar fi trebuit să acopere 60,131 km de canalizare, reabilitarea a trei staţii de repompare şi construirea altor trei noi nouţe, termenul iniţial de realizare, 21.09.2006 fiind extins până pe 21.01.2008. Conform edilului şef, reprezentanţii Keviep-ului s-au prezentat săptămâna trecută la Primărie şi la Compania de Apă Oradea (CAO) pentru a cere plăţi suplimentare faţă de contract.

„Au venit la noi să ne ceară să iniţiem o hotărâre de Guvern, prin care să cerem pentru ei, de la Guvern, plata a 3,8 milioane de euro în plus, pentru lucrări suplimentare”, spune Mihai Groza. „Eu sunt de acord că s-au făcut lucrări suplimentare, că pe Magheru reţeaua a fost mai lungă în fapt decât ce a fost contractat sau că au fost porţiuni unde reţeaua a fost mai jos, dar eu am nevoie să vină cineva să-mi spună, ce costuri se acceptă în plus şi ce nu”, cere primarul.

Sublicitat?

În cei 3,8 miliane de euro apar şi costuri suplimentare faţă de valoarea estimată iniţial a forţei de muncă. „Probabil că, la început au sublicitat valoarea cu vreo două milioane de euro, ca să aibă preţul cel mai mic şi să fie aleşi câştigători, şi apoi s-au trezit că forţa de muncă nu-i aşa de ieftină cum credeau, şi ulterior s-au trezit cu acest cost în plus”, opinează Groza.

În sumplimentarea solicitată de Keviep apar şi cheltuieli cu forţa de muncă şi cu combustibilul, în valoare de 1,9 milioane de euro, confirmă Ioan Ciursaş, directorul CAO. „Ministerul Finanţelor a avut vreme trei ani să clarifice problemele cu Keviep-ul dar ni le-a pasat nouă”, spune acesta.

În aşteptarea legii

Primarul acuză Guvernul că s-a spălat pe mâini de contractele ex-ISPA, pasâd problema în teritoriu fără a da administraţiilor locale toate datele necesare: „Eu nu ştiu nici măcar cât la sută din contractul iniţial a fost sau nu plătit, necum sumele suplimentare cerute de Keviep. Iar de acum înainte, după ce ne-au pasat răspunderea contractelor de la 1 ianuarie 2008, mi-e clar că Keviep-ul va veni la noi cu toate problemele rămase nerezovate din urmă”.

Cristina Ghilea1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor