Asaltaţi cu paşapoarte false

ORADEA – Frontieriştii români au depistat anul trecut, în punctele de trecere ale graniţei, peste 250 de paşapoarte româneşti falsificate. Dintre ele, 234 au fost depistate pe raza Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea.

Aceasta fiindcă mulţi din cei care apelează la paşapoarte contrafăcute sunt atraşi de  Spaţiul Schengen şi îşi încearcă norocul la graniţa de vest.

S-au mai descoperit 92 de falsuri în paşapoarte cu stema Bulgariei, Slovaciei, Moldovei şi Cehiei. Totodată, s-au reţinut la controlul de graniţă 500 de alte tipuri de documente contrafăcute, cum ar fi permise de rezidenţă, de muncă, de conducere, cărţi verzi, cărţi de identitate, certificate de înmatriculare.

Când frontierişti au suspiciuni asupra autenticităţii unui act, ei comunică datele titularului la Punctul de Contact Oradea, unde activează, prin rotaţie, ofiţeri din ţări precum Austria, Italia sau Spania. Iar prin intermediul Punctului de Contact, se verifică, prin calculator, dacă actul respectiv a fost întradevăr eliberat de autorităţile din ţara menţionată. Astfel s-au depistat, de pildă, multe permise de muncă pentru Italia obţinute de români pe căi ilicite.

„S-au menţinut la cote ridicate legitimarea cu paşaportul altei persoane şi falsificarea prin înlocuirea fotografiei”, declară purtătorul de cuvânt al DPF Oradea. Subcomisarul Mircea Chiorean mai spune că cetăţenii români prinşi în neregulă invocă lipsa banilor necesari pentru obţinerea unui paşaport valabil, munca „la negru” în străinătate sau depăşirea nejustificată a termenului legal de şedere în străinătate. Tot în 2006, controlul de frontieră a mai evidenţiat 1.400 de ştampile neconforme, din care 450 aparţineau autorităţilor române şi 948 al celor străine. Ştampilele se falsificau, în general, pentru a se masca şederea prelungită în străinătate.

Reprezentantul DPF Oradea precizează că la capitolul falsuri excelează românii, urmaţi de molodoveni. „Vin din Republica Moldova legal în România, pe baza paşapoartelor personale, sub paravanul unei excursii. Iar apoi se prezintă la ieşirea din ţară cu documente falsificate, emise de ţările pentru care nu e necesară viza de călătorie în statele Schengen. Majoritatea au vârsta între 20 şi 30 de ani.”, observă subcomisarul Chiorean.

Când depistează astfel de persoane, frontieriştii le întrerup călătoria şi le întocmesc acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor comise: fals, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale sau complicitate la aceste infracţiuni, tentativă de ieşire ori intrare ilegală în ţară. Dosarele sunt preluate apoi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

„În anul 2005, pe raza DPF Oradea au fost depistate 1250 de infracţiuni de fals şi uz de fals, iar în anul 2006 numărul infracţiunilor constatate a scăzut la 830”, a făcut o comparaţie subcomisarul Chiorean.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !