Asfaltări pe străzile cu case din Ioşia

De Cristina Ghilea
5Comentarii
Asfaltări pe străzile cu case din Ioşia
Modernizarea a 18 străzi din Ioşia costă peste 6 milioane lei. Drumuri Bihor, firmă a trustului Selina, şi-a adjudecat grosul.

Până cel mai târziu în septembrie, toate străzile prinse în acest pachet de modernizare ar trebui finalizate. Unele sunt deja cu asfaltul turnat în vreme ce altele sunt abia la 10% din implementare. Viceprimarul Florin Birta, cel care a preluat Direcţia Tehnică, a organizat ieri o conferinţă de presă la faţa locului.

Strada Măgurei, una dintre cele 18 intrate în reabilitare este cea care iese din Calea Aradului spre Oneştilor. Unul din trotuare, cel de lângă tipografie, a fost liniat ca pistă de biciclete iar celălat e despărţit de carosabil de un culoar umplut cu pământ. În faţa caselor, riveranii s-au îngrijit să planteze iarbă sau flori. Pe o bună bucată de drum, fâşia de teren e călcată bine de maşinile care staţionează. O ploaie mai serioasă, şi va deveni sursă de noroi şi praf pe stradă.

3 iarba strada magurei (2)

Un trecător i-a atras atenţia viceprimarului că în stradă iese, periculos, din asfalt, un cablu de pământare. Cum lucrarea de pe stradă nu e finalizată, este, încă, timp pentru remedieri. Birta zice că va propune ca fâşia îngustă rezervată spaţiului verde să fie umplută cu dale înierbate, ca variantă de păstrare a specificul „verde” intenţionat în proiect.

„Strada Măgurei este finalizată, urmează ca în urmatoarea săptămână să se faca recepţia. Pe toate străzile care sunt în lucru în acest moment, au fost schimbate sistemele de canalizare şi reţelele de apă. S-a tras inclusiv conductă de gaz pentru cazul în care locuitorii vor dori să se branşeze la reţea. Au fost făcute scurgerile de apă pluvială şi trotuarele”, a declarat Florin Birta.

3strada magurei (1)

În lucru

Strada Constantin Mille este în faza pregătirilor pentru asfaltare. „Se compactează stratul de balast, urmează stratul de piatră spartă apoi cel de asfalt. Canalizările şi reţelele de apă sunt noi. Urmează refacerea trotuarelor şi a căilor de acces auto. Termenul de finalizare este finalul lunii august”, a precizat vicele.

strada mille (2)

Încă 15

La finalizarea pachetului de 18 străzi, în Ioşia vor mai fi 15 străzi nemodernizate. „Acum există doar o singură stradă cu probleme, strada Buzăului. Acolo sunt sistate lucrările pentru că trebuie înlocuită conducta de termoficare”, spune vicele. Cele mai multe străzi nemodernizate rămân în Cartierul Veteranilor, zonă nouă, în dezvoltare.

În restul oraşului mai sunt vreo 250 de străzi de pământ şi fără utilităţi. Cele mai multe sunt în zona de deal şi în oraşul vechi. „În anii care vin vrem să obţinem fonduri europene pe programul de mobilitate urbană sau pe alte programe ca să continuăm asfaltările. Anual, vom continua acest program de asfaltare din bugetul local pentru străzile din oraşul vechi. Cu banii pe care îi obţinem din fonduri europene am vrea să începem să asfaltăm şi străzile de pe deal, unde în ultimii ani nicio stradă nu a fost modernizată”, anticipează edilul. Birta zice că anual, în Oradea se pot asfalta până la 40-50 de străzi din bugetul local.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor