„Asigură-te, să ai o zi frumoasă!”

De Alexandra Lăzureanu
„Asigură-te, să ai o zi frumoasă!”
Copiii aflaţi în taberele bihorene au învăţat principalele reguli de autoprotecţie, sub îndrumarea poliţiştilor de prevenire bihoreni.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Bihor, în parteneriat cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea şi cei ai Direcţiei de Tineret şi Sport Bihor au desfăşurat, în perioada iulie – august 2013, activităţi de prevenire a criminalităţii destinate copiilor care şi-au petrecut vacanţa în tabere organizate pe raza judeţului. Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt segmente ale prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. Nu în ultimul rând, din cauza capacităţii reduse de a sesiza pericolul, tinerii pot deveni cu uşurinţă şi victime ale unor infractori.

Poliţiştii de prevenire bihoreni alături de reprezentanţii A.N.I.T.P. – Centrul Regional Oradea au desfăşurat 11 activităţi preventive în toate cele trei tabere organizate în judeţ, respectiv taberele din Oradea, Şuncuiuş şi Remeţi.

Prevenirea delicvenţei

Scopul activităţilor preventive, desfăşurate sub sloganul „Asigură-te, să ai o zi frumoasă!”, a fost informarea copiilor şi a cadrelor didactice însoţitoare cu privire la măsurile care trebuie adoptate în vederea prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării acestora pe perioada vacanţei de vară. Tematica prezentată de poliţişti în cadrul întâlnirilor cu copiii şi cu cadrele didactice cuprinde aspecte referitoare la grupul de prieteni, prevenirea traficului de persoane, folosirea în siguranţă a internetului, răspunderea penală a minorilor, faptele antisociale săvârşite în mediul şcolar. Prevenirea dispariţiilor de copii a fost o altă temă abordată de poliţiştii de prevenire bihoreni în cadrul întâlnirilor avute. Pe parcursul desfăşurării activităţilor, au fost proiectate filme educativ – preventive, pentru a conştientiza copiii şi a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv. De asemenea, poliţiştii bihoreni au distribuit pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv şi au organizat concursuri de desene, în scopul formării unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie.

Ceata lui Piţigoi

foto 9 Tabara Ceata lui Pitigoi

Totodată, poliţiştii de prevenire bihoreni au fost prezenţi alături de cei peste 50 de copii participanţi la tabara „Ceata lui Piţigoi” , organizată de Uniunea Femeilor Bihor. În acest context, copii au vizitat sediul I.P.J. Bihor şi Laboratorul de Criminalistică, participând la o activitate de prevenire realizată de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Copiii şi însoţitorii acestora au discutat cu poliţiştii teme legate de siguranţa copiilor pe internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual. Au fost prezentate cazuri de victimizare, au fost dezbătuţi factorii favorizanţi şi măsurile de protecţie pe care fiecare utilizator de Internet trebuie să le adopte pentru a evita victimizarea în mediul on-line, fiind vizionate şi filme informativ- preventive.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !