Asigurările agricole, greu de plătit

ORADEA – Dacă până în 2005 rata daunei pentru asigurările agricole era de până la 60-70%, în prezent ea depăşeşte 90%, conform specialiştilor în domeniu.

În aceste condiţii, sunt doar 13 societăţi care încheie astfel de poliţe, iar lipsa specialiştilor în domeniu împiedică o penetrare mai mare a poliţelor în mediul rural. Volumul primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor agricole s-a ridicat, în anul agricol 2006-2007, la 53,7 milioane de lei. În acelaşi timp, până la 31 iulie, au fost plătite despăgubiri de 48,3 milioane de lei. Rezultă astfel o rată a daunei de 90%.
Statul a suportat 50%
2007 este primul an în care rata daunei este foarte ridicată, în condiţiile în care, din 1993 şi până în prezent, România a înregistrat o rată medie a daunei care nu a depăşit 65%. „În condiţiile unei daunalităţi foare mari, nici o societate nu şi-ar permite să preia aceste riscuri cu o poliţă simplă de asigurare, decât prin practicarea unor prime exorbitante. De aceea se aşteaptă ajutor din partea statului, care a suportat până în prezent 50% din prima de asigurare în caz de riscuri catastrofale (secetă, inundaţii, uragane, îngheţ de iarnă)”, spune Gabriel Trifan, consilier financiar în cadrul unei firme orădene. Ministerul Agriculturii a trimis o circulară societăţilor de asigurări, prevenindu-le că pentru acest an nu va suporta poliţele pentru riscurile supuse de culturile de toamnă. Momentan, ministerul aplică experienţa altor ţări în domeniu, plus normele UE la care trebuie să ne aliniem şi urmează să elaboreze acte normative care să încurajeze încheierea de poliţe într-un procent mai mare. „Practica UE arată că statul ar trebui să ia măsuri de prevenire şi prevenţie în caz de calamităţi”, spune expertul.
Legislaţie şi piedici
Toate legislaţiile din ţările UE au prevăzute în legislaţie aceste măsuri şi subvenţionează între 50-80% primele de asigurare, pentru a încuraja micii fermieri să îşi asigure culturile, animalele, gospodăriile. În unele cazuri, statul acordă direct ajutoare în caz de riscuri catastrofale.
„Ministerul Agriculturii ar trebui să se implice împreună cu asigurătorii în stabilirea unor condiţii echitabile a culturilor şi să stabilească tarife minimale care să reflecte corect riscurile”, spune Trifan. Există însă şi probleme cu care se confruntă companiile de asigurări. Absenţa unor specialişti, ingineri agronomi, care să evalueze culturile agricole, precum şi costurile ridicate ale unei firme de asigurare, având în vedere că numai deplasarea în teren este necesară de câteva ori, fiind alte piedici în calea realizării unei oferte convenabile pentru ambele părţi.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase