Asigurările de malpraxis

1Comentariu
Asigurările de malpraxis
În caz de malpraxis, pentru a acoperi prejudiciile cauzate bolnavilor, este obligatorie încheierea unei asigurări de răspundere civilă medicală.

Din păcate, în România, majoritatea medicilor, asistenților și unităților sanitare încheie polițe de malpraxis prin care se acoperă doar daunele materiale, fără să le acopere și pe cele morale care sunt mult mai mari ca și valoare comparativ cu daunele materiale.

Pentru a nu fi puși în situația dificilă de a plăti la un moment dat o sumă foarte mare bani ca despăgubiri morale, ar fi de dorit ca medicii și unitățile medicale să încheie polițe de malpraxis doar cu acei asigurători care acoperă și prejudiciile morale ale bolnavilor sau ale familiilor acestora.

Despăgubirile în caz de malpraxis sunt de două feluri: despăgubiri materiale și despăgubiri morale. Despăgubirile materiale reprezintă contravaloarea transportului și a spitalizării, a medicamentelor, precum și a tratamentelor pentru repararea prejudiciului, aceste prejudicii având valori mult mai mici decât prejudiciile morale.

Daunele morale reprezintă despăgubiri cerute de cel prejudiciat pentru a compensa durerea fizică și/sau psihică întrucât boala s-a prelungit ori bolnavului i-au fost restrânse posibilitățile de viață socială (nu mai poate desfășura activitățile pe care le desfășura înainte) ori i s-a produs o invaliditate temporară sau definitive. Totodată, în caz de deces trebuie reparate și suferințe psihice cauzate familiei sau oricărei alte persoane care poate dovedi un astfel de prejudiciu. În comparație cu daunele materiale, cuantumul daunelor morale este foarte mare.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor