Asigurătorii vor majorarea profiturilor prin reducerea drastică despăgubirilor victimelor accidentelor

2Comentarii
Asigurătorii vor majorarea profiturilor prin reducerea drastică despăgubirilor victimelor accidentelor
Conform unui nou proiect de lege RCA înaintat de Autoritatea de Supraveghere Financiară spre dezbatere în Parlament, victima unui accident auto, în urma căruia ajunge într-o stare extrem de gravă, respectiv în stare vegetativă persistentă (SVP), nu va mai putea primi pe asigurarea RCA despăgubiri mai mari de 500.000 de lei.

Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA sunt menținute și în noul proiect de lege. Astfel pentru prejudicii materiale limita de despăgubire este de 1.000.000 euro, iar pentru vătămari corporale și decese limita de despăgubire este de 5.000.000 euro, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Totuși potrivit proiectului, despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor traumatice, puncte care se acordă în funcție de gravitatea leziunilor. Valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut. Suma punctajului aferent leziunilor multiple nu va putea depăși 200 de puncte traumatice, echivalentul stării vegetative persistente – SVP, indiferent de numărul, natura sau gravitatea leziunilor.

Practic o singură victimă a unui accident auto, indiferent de numărul, natura sau gravitatea leziunilor, nu va putea primi despăgubiri mai mari de 500.000 lei (puțin peste 100.000 euro). Acest lucru denotă rea-credință din partea asigurătorilor care urmăresc doar majorarea profiturilor prin reducerea drastică despăgubirilor victimelor accidentelor.

Alte modificări importante prevăzute în proiect constau în faptul că polița RCA se va putea încheia pentru o perioadă de o lună și va putea fi suspendată în cazul în care șoferului îi este suspendat dreptul de a conduce autovehicule. Totodată este introdusă compensarea directă între asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate și asigurătorul persoanei vinovate de producerea accidentului.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor