Asigurătorul RCA va repara singur prejudiciul cauzat prin infracțiune în cazul accidentelor auto

Asigurătorul RCA va repara singur prejudiciul cauzat prin infracțiune în cazul accidentelor auto
În şedinţa din 15 februarie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiție şi în consecinţă, a stabilit că:

”în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă”.

În reglementarea anterioară, s-a statuat tot printr-un recurs în interesul legii, că societatea de asigurare participă în procesul penal în calitate de asigurător, iar nu ca parte responsabilă civilmente sau garant al plății despăgubirilor civile, fiind obligată în solidar cu cel vinovat de producerea accidentului, la plata prejudiciului. Cel păgubit avea astfel posibilitatea de a opta între a cere plata daunelor suferite ori de la șoferul vinovat de producerea accidentului, ori de la societatea de asigurare.

Prin admiterea recursului în interesul legii societatea de asigurare va fi obligată să repare singură prejudiciul rezultat din accidentul auto, în limitele stabilite în contractul de asigurare. Limitele la care se face referire sunt standard în orice contract de asigurare RCA, respectiv 5 milioane de euro pentru vătămări corporale și decese și 1 milion de euro pentru pagube materiale, în unul și același accident. Doar în cazul în care prejudiciul depășește aceste sume și numai pentru ceea ce depășește aceste sume se va dispune obligarea șoferului vinovat de producerea accidentului la plata de despăgubiri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !