Asistenţi comunitari dotaţi

ORADEA – Cei 22 de asistenţi medicali comunitari care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul judeţului Bihor sunt dotaţi de săptămâna trecută ca la carte. Aceasta datorită trusei medicale de prim ajutor primită prin Programul Naţional privind Asistenţa medicală comunitară iniţiat de Ministerul Sănătăţii. 

Potrivit afirmaţiilor Iulianei Busuioc, şefa Ordinului Asistenţilor Medicali şi a Moaşelor, filiala Bihor, săptămâna trecută li s-a înmânat asistenţilor comunitari bihoreni trusa medicală în valoare de 1.800 de lei, primind şi instrucţiunile de folosire a acesteia. „Această trusă va fi de un real folos tuturor asistenţilor pentru că este dotată cu tot ce trebuie: tensiometru, stretoscop (biaricular şi obstetrical), termometru, glucometru şi testere, soluţii dezinfectante, apăsătoare de limbă, deschizător de gură, o cutie din inox pentru instrumente cu pense de toate tipurile, foarfeci, seringi de unică folosinţă, perfuzor, material de pansat”, explică Iuliana Busuioc. Pentru ca dotarea să fie completă, fiecare asistent comunitar a mai primit şi un cântar electronic pentru sugari.

 

Atribuţiile asistentului comunitar

Acest tip de asistenţă medicală a intrat în peisajul sistemului sanitar românesc începând cu anul 2002. În judeţul nostru sunt la ora actuală 22 de asistenţi medicali comunitari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul comunităţilor defavorizate. „Aceştia se află în structura spitalelor din judeţ însă în mod direct aparţin de ASP Bihor. Ei îşi desfăşoară activitatea în cadrul policlinicilor din judeţ sau în unele spaţii special amenajate în incinta primăriilor”, conchide Iuliana Busuioc. Printre atribuţiile acestora se află depistarea persoanelor neînscrise pe listele medicului de familie şi îndrumate să se înscrie, depistarea precoce a gravidelor şi îndrumarea lor la medicul de familie pentru a le lua în asistenţă, urmărirea lăuzelor şi a nou-născuţilor, mobilizarea populaţiei la controale periodice şi vaccinări, promovarea alăptării la sugari, depistarea precoce a focarelor epidemiologice.

 

Solicitări noi

„În ultima vreme am primit numeroase solicitări de la mai multe primării pentru a angaja noi asistenţi, de care este mare nevoie în teritoriu. După ce vom analiza situaţia, vom solicita Ministerului Sănătăţii noi posturi”, promite preşedinta OAMMR, filiala Bihor.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !