Asociaţiile pot obţine bani pentru păşune

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Asociaţiile pot obţine bani pentru păşune
Legislația privind beneficiarii subvențiilor agricole a fost modificată pentru a permite și asociațiilor de crescători de animale să obțină plăți directe pentru efectivele eligibile ale membrilor. Începând de luni formele asociative pot depune deja actele la APIA.

Până în prezent, doar cooperativele puteau solicita subvenții agricole în numele membrilor săi crescători de animale. Prin modificarea făcută de către Guvern, la plată intră și asociațiile. Astfel, în Ordonanța de Urgență a Guvernului 3/2015, după articolul 7 a fost introdus articolul 7 indice 1 cu următorul cuprins:

Prin excepție de la prevederile art. 7 alin (2), începând cu anul de cerere 2016, în cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale (constituită în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările ulterioare), beneficiarii plăților pot fi: membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată.

Dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare și numărul de animale pe fiecare membru al asociației, sau asociația crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafața concesionată/închiriată, prin pășunat cu animalele înregistrate în exploatația asociației pe perioada pășunatului.

Exploatația asociației este înregistrată în Registrul național al exploatațiilor. Animalele înregistrate în exploatația asociației rămân în proprietatea membrilor asociației crescătorilor de animale.
Conform actului normativ pentru anul de cerere 2016 condițiile aplicate asociațiilor de crescători se aplică și cooperativelor și grupurilor de producători.

Termenul limită pentru depunerea cererilor unice la APIA este 16 mai, dar Guvernul a aprobat o prelungire conform Regulamentelor Europene până pe 31 mai.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !