Asocierea, soluţia constructorilor în UE

Asocierea, soluţia constructorilor în UE
ORADEA – Preţul construcţiilor va creşte, în următorii ani, cu până 17%. Căile de transport, sub orice critică, vor provoca în continuare pierderi de bani pentru firmele de construcţii, aflate în situaţia de a şi-i recupera prin creşterea preţurilor.

Acestea au fost doar câteva dintre ideile lansate joi de către Mihai Negulici, director în cadrul Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARAC), cu ocazia conferinţei „Cum şi cu ce construim la nivel european în România”. Evenimentul a fost organizat de Federaţia Patronilor Bihor (FPB) şi Zona Metropolitană Oradea (ZMO) şi s-a desfăşurat în sala General Traian Moşoiu a Primăriei Oradea.

 

Asociaţii

„Au participat peste 120 de persoane, reprezentanţi ai mediului de afaceri cu activitate în construcţii”, a spus Claudia Ignat, director Departament Comunicare în cadrul FPB. Evenimentul a beneficiat de prezenţa oficialităţilor locale, dar şi a reprezentanţilor unor foruri implicate în gestionarea fondurilor structurale. „Asistăm la o avalanşă de contractori din UE care vin să construiască aici, din fondurile publice şi europene. Vin cu o putere financiară enormă şi cu o experienţă consistentă. Soluţia noastră este să ne asociem, pentru a participa la licitaţii, cu o ofertă comună”, a spus Mihai Negulici, director departament ARAC. Acesta a lansat ideea creării unor „cluster”-e,  asociaţii permanente, fără personalitate juridică, între firme complementare, deschise oricăror colaborări, dând exemplul a zece firme care s-au asociat deja, preponderent din Bucureşti.

 

Piedici de depăşit

Florian Pantea, vicepreşedinte FPB, a vorbit despte condiţiile de concurenţă de pe piaţa unică. „Lipsa forţei calificate de muncă, concurenţa neloială a firmelor care lucrează la negru şi licitaţiile trucate reprezintă piedicile care stau în calea dezvoltării IMM-urilor”, a atras atenţia Florian Pantea. Marcel Tarţa, director executiv al ZMO, a prezentat proiectele ZMO, dintre care a pus accentul pe cel legat de Aeroportul Oradea. „Aeroportul Oradea este prioritatea zero. Fără un aeroport internaţional nu vom avea investitori străini”, a specificat Marcel Tarţa.

 

Finanţări

Oamenii de afaceri au aflat care sunt posibilităţile de finanţare, prin prisma instrumentelor structurale, de la Daraboş Jozsef Attila, director executiv adjunct la Direcţia Instrumente Structurale Cluj-Napoca, Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Despre piaţa construcţiilor, investiţiile în piaţa imobiliară şi reabilitarea termică a clădirilor s-a discutat în a doua plenară, luând cuvântul reprezentanţii unor renumite companii din Bihor.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !