Asomarea, la loc comanda

Porcul va fi sacrificat conform traditiilor
Porcul va fi sacrificat conform traditiilor
BUCURESTI/ORADEA – Tradiţia a câştigat lupta cu normele europene. Pentru câţiva ani, de acum înainte, românii îşi vor putea sacrifica porcii şi mieii conform tradiţiilor străvechi.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat, într-un interviu Hotnews.ro-BBC, că statul român a obţinut o derogare din partea Comisiei Europene pentru ca, pentru câţiva ani de acum încolo, mieii şi porcii să poată fi sacrificaţi în mod tradiţional, şi nu prin asomare, aşa cum cer regulile europene. Guvernul va emite, în scurt timp, o hotărâre în acest sens, după ce în luna decembrie, oficiali ai Ministerului Agriculturii au discutat cu reprezentanţii Comisiei. Cel mai probabil, această hotărâre va intra în vigoare în luna aprilie, lună în care credincioşii ortodocşi sărbătoresc Paştele. „Există un regulament care spune că se pot face anumite sacrificări tradiţionale. Este o problemă pe care am ridicat-o: de ce spaniolul poate să sacrifice taurul în arenă şi nu e considerat, eu ştiu, ca o nerespectare a regulilor de bună stare a animalelor şi la noi de Paşti şi de Crăciun să nu putem să sacrificăm animalele într-un fel tradiţional?”, a precizat Dacian Cioloş. Astfel, în urma negocierilor cu Uniunea Europeană, s-a ajuns la un acord ca de Paşti şi de Crăciun ţăranii să poată tăia animalele fără aşa numita asomare, care presupunea anestezierea animalelor înainte de tăiere.

Conform tradiţiei

„Eu, nici până acum, n-am aplicat asomarea la tăierea porcului. Părerea mea a fost că guvernanţii s-au grăbit să aplice unele norme la noi şi uite că am avut dreptate. Eu înjunghii porcul cum am învăţat de la bunicul şi străbunicul meu. Dacă porcul este asomat prin împuşcare nu curge tot sângele”, spune Vasile Opriş, un ţăran dintr-un sat de lângă Oradea.

În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor, autorităţile locale au făcut anul trecut o serie de investiţii şi au impus mai multe restricţii legate de locurile de sacrificare. Singurul loc din Oradea pentru care s-a primit autorizaţie provizorie a fost Piaţa Ioşia Nord, unde a fost construită o hală specială pentru sacrificare. În plus, RAPAS a mai achiziţionat două aparate speciale de asomat miei.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !