Atac la tigarile de contrabanda

Atac la tigarile de contrabanda
Garda Financiara Bihor (GF) Bihor a pus tunurile pe contrabanda cu tigãri. „În luna octombrie am intensificat actiunile în ceea ce priveste contrabanda cu tigãri, în colaborare cu Politia de Frontierã si Politia Economicã.”

“Am încercat sã identificãm aceste produse atât în timpul transportului, cât si la depozite sau comercianti”, ne-a informat Cãlin Gal, comisarul-sef al GF Bihor.

Comisarii GF Bihor au avut semnale cã mari cantitãti de tigãri sunt aduse din duty-free sau din alte judete, pentru comercializare în judetul Bihor, fãrã a fi banderolate sau cu banderole fictive.

Actiunile GF Bihor nu au fost zadarnice. În cursul lunii trecute s-a identificat un cetãtean maghiar care avea într-o dubã Citroen în compartimente ascunse cantitatea de 12.000 de pachete de tigãri Memphis, fãrã banderole.

„Tigãrile în valoare de 500 milioane de lei vechi au fost confiscate, iar persoanei respective i s-a aplicat o amendã de un miliard de lei vechi”, ne-a precizat comisarul-sef al GF Bihor. Potrivit legii, dupã trecerea unui termen de 30 de zile, tigãrile fãrã banderole urmeazã sã fie distruse.

Amenzi uriase

Seful Garzii Financiare Bihor spune cã aceste actiuni vor continua în piete, la magazine, la depozite en-gross si chiar în timpul transportului acestor produse. „Vreau sã trag un semnal de alarmã cãtre comerciantii cu amãnuntul a unor astfel de produse. Amenzile sunt mari, variind între 200 de milioane de lei vechi si un miliard. Nu vom face rabat de aplicare a acestor amenzi, chiar dacã valoarea mãrfii confiscate este mai micã”, spune Cãlin Gal.

Comisarul-sef al GF Bihor precizeazã cã vina este la fel de mare, în cazul comercializãrii produselor contrafãcute, ca si în cazul producerii. „Potrivit legii comerciantii sunt obligati sã se doteze cu aparaturã de depistare a falsurilor”, adaugã Cãlin Gal.

Dan Birta