Atac mafiot la padurar

Atac mafiot la padurar
Un alt localnic se teme că ar putea fi următoarea victimă a mafiei lemnelor din zona Lugas.

Fac afaceri de miliarde cu lemnul exploatat iraţional din pădurile din zona Lugas. Şi fiindcă îşi simt ameninţate poziţiile astfel dobândite, acţionează în stilul grupărilor mafiote. Nu se feresc să folosească acest termen nici primarul de Lugas, nici şeful Ocolului Silvic Alesd, nici fost responsabil cu fondul forestier din cadrul Asociaţiei Urbariale Pădureana. Dar în primul rând, o spune Gavril Luca, omul care a decis să pună stavilă jafului din pădurile zonă. În noaptea de 22-23 iunie, gospodăria sa a fost incendiată. Aceasta după ce a fost ameninţat cu moartea, dar şi cu incendierea de către însuşi şeful Asociaţiei Urbariale.

Mafia lemnelor prospera

Oamenii sunt speriaţi fiindcă susţin că există indicii clare că mafia lemnelor prosperă şi datorită toleranţei adjunctului şefului de post din Lugaşu de Jos. Implicat în această poveste pare a fi şi inginerul cadastru din cadrul Primăriei Lugaşu de Jos care şi-a şi prezentat demisia după izbucnirea scandalului. Considerând că grupul constituit în jurul afacerilor cu lemne din zonă a devenit unul periculos, oamenii cer autosesizarea Poliţiei, a Parchetului, a ITRSV Bihor şi chiar a organelor fiscale de control.

Marcarea unui volum de masă lemnoasă mai mare decât permite regimul silvic la suprafaţa aferentă. Subdimensionarea arborilor marcaţi, ceea ce permite exploatarea şi comercializarea unui volum enorm de masă lemnoasă în mod ilegal. Acestea sunt doar o parte dintre chestiunile reclamate de fostul responsabil cu fondul forestier din cadrul Asociaţiei Urbariale Pădureana, Aurel Secară, care nu a dorit să fie părtaş la ceea ce omul consideră că e necurat în Asociţie. Şi a demisionat.

Acum Aurel Secară este speriat că ar putea fi următoarea victimă a celor care exploatează pădurea în mod fraudulos. Aceasta după ce, săptămâna trecută a văzut cu ochii lui cum a ars anexa gospodăriei lui Gavril Luca, şef de district în cadrul Romsilva în zona Lugaş. „Mafia achită şi condamnă aici prin incendiere”, spune Aurel Secară. Omul susţine că a fost martor atunci când, în prezenţa a încă 20 de localnici, la adunarea generală a asociaţiei urbariale, preşedintele Gavril Urs l-a ameninţat pe Gavril Luca că „îi taie capul şi-l duce nevestei pe tavă”, dar şi că îi dă foc. Nimeni nu a crezut însă că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Acum însă, mi-e frică că voi fi următoarea victimă. Eu l-am propus pe domnul Luca să fie cenzor la asociaţie, pentru a avea evidenţa activităţii realizată de un specialist. Dar nu a fost votat. Eu mi-am dat demisia apoi, fiindcă nu am dorit să fiu părtaş la ceea ce se întâmplă acolo”, ne-a declarat Aurel Secară. Oamenii din zonă consideră că incendiul provocat de la gospodăria lui Gavril Luca, aşa cum se specifică în raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, „va fi acoperit”.

Aceasta, fiindcă, cu teamă, oamenii vorbesc de o complicitate a mafiei lemnelor cu adjunctul şefului de post, care ar avea legături cu cei implicaţi încă din vremea în care era paznic de vânătoare. Gavril Luca este nemulţumit de importanţa pe care adjunctul şefului de post a dat-o constatărilor specialiştilor ISU. „Au venit cu câinele poliţist să vadă urme abia a doua zi. În prima zi, am întrebat de ce nu au adus câinele, dar au spus că e prea cald şi câinele nu simte. L-au adus însă a doua zi, după ce a plouat. Câinele a şi descoperit urmele posibililor făptaşi prin porumb. Există apoi indicii clare. Se vede cum s-a încercat să se desprindă o scândură din gard cu levierul, pentru a putea arunca benzina să incendieze anexa”, spune Gavril Luca.

Primrul din Lugas confirma

La rândul său, primarul de Lugas de Jos, Sorban Levente, confirmă existenţa unui grup care exploatează ilegal pădurile comunei. „Noi, în comună, am avut probleme de-a lungul timpului cu exploatările ilegale. Am stopat în localitatea Lugaşu de Jos fenomenul. La Urvind, chiar oamenii au început să acţioneze şi să-i oprească pe cei care jefuiau pădurea, după ce au înţeles cât rău pot provoca defrişările necontrolate. La Lugaşu de Sus însă, fenomenul a atins cote pe care nu le puteam bănui, iar cei care îl provoacă au depăşit orice limite. Ceea ce i s-a întâmplat şefului de district, Gavril Luca, nu mai poate fi tolerat. Şi aceasta la solicitarea noastră şi a şefului Ocolului Silvic să ne sprijine să curmăm tăierea necontrolată a pădurii. Solicităm şi noi sprijinul celor care pot să se implice şi să ne ajute să punem capăt tăierilor, dar şi în elucidarea situaţiei incendiului provocat în gospodăria lui Gavril Luca”, spune primarul comunei Lugaşu de Jos.

Veronica Bursaşiu, Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !