Atacaţi de rromi în tren

69Comentarii
Atacaţi de rromi în tren
ORADEA – Însoţitorii unui grup de elevi acuzã violenţa rromilor din Tileagd urcaţi duminicã în tren. Saga rromilor care „naveteazã” spre Oradea cu trenurile personale a ajuns în faza episoadelor violent. Cerşetorie

Cel puţin aşa declarã o profesoarã dispusã sã aducã în sprijinul ei mãrturiile elevilor pe care îi aducea de la Şuncuiuş.

„Nu mã consider o persoanã intolerantã, dar ceea ce am vãzut azi, 26.11.2006, în trenul personal Cluj-Napoca – Oradea m-a revoltat peste mãsurã atât faţã de comunitatea de rromi din Tileagd, cât şi faţã de nepãsarea cu care îşi trateazã cãlãtorii CFR Oradea.

Reveneam cu un grup de elevi dintr-o excursie la ªuncuiuş şi controlorul ne-a atras atenţia sã avem grijã şi sã rãmânem grupaţi în compartimente pentru cã în Tileagd vor urca mai mulţi rromi, care de obicei sunt agresivi şi furã în trenuri, iar CFR Cãlãtori «nu are ce face cu ei, deoarece sunt prea mulţi» şi cã noi, însoţitorii «sã avem grijã de copii».

Ceea ce s-a şi întâmplat în Tileagd, când în vagonul în care stãteam noi, doi însoţitori cu elevii, a urcat un grup de 30-40 de persoane de etnie rromã, care au invadat culoarul, au vrut sã intre forţat în compartimentul nostru, deşi vãzuserã cã nu mai sunt locuri.

Am fost nevoiţi sã ne baricadãm în compartiment şi sã ţinem de uşã ca sã nu poatã intra, la care ei au început sã dea în geamuri şi în uşã pânã au rupt-o, au început sã smulgã garniturile uşilor ca sã ne închidã înãuntru, au urinat chiar pe ea, au scuipat etc., fãrã sã mai amintesc violenţa verbalã şi atitudinea pe care au manifestat-o.

Câţiva copii au încercat sã coboare în Staţia Oradea Est (Velenţa), dar nu au reuşit, pentru cã rromii au blocat uşa de la compartiment, prin urmare copiii au fost nevoiţi sã aştepte pânã coboarã toţi la Gara Centralã pentru a putea coborî şi ei.

M-am adresat ziarului în ideea cã poate veţi putea atrage atenţia autoritãţilor, companiei CFR Cãlãtori Oradea sau Poliţiei Transport Feroviar asupra acestei probleme, deoarece situaţia este cunoscutã, dar nu se ia nici o mãsurã pentru soluţionarea ei. Rromii pot urca în tren fãrã bilet, lor le este permis sã fumeze, sã distrugã şi sã lase dupã ei o mizerie de nedescris, iar plãtitorul de bilet nu mai poate avea nici mãcar siguranţa cãlãtoriei cu acest tren.

Mã întreb dacã CFR are de gând sã tolereze aceastã situaţie pânã când cineva va fi omorât

în tren, sau va încerca totuşi sã ia nişte mãsuri pentru a oferi siguranţã cãlãtorilor?! Eu, ca profesor însoţitor al grupului de elevi, ce le spuneam pãrinţilor lor dacã li se întâmpla ceva în timpul cãlãtoriei? Cã rromii din

Tileagd sunt de vinã, sau CFR Oradea?”, ne-a scris Gergely Enikö.

Luptă cu morile de vînt

„E un fenomen de ordin social de ani de zile. Nu poţi sã schimbi obiceiurile unor comunitãţi rrome de pe o zi pe alta sau în forţã. Ne vom reîntâlni în zilele urmãtoare cu reprezentanţi ai etniei rrome locale pentru a încerca sã gãsim soluţii viabile.

Am mai fãcut control al biletelor la urcare, dar numai în Gara Oradea. Nu avem efective la câte localitãţi cu colonii rrome are Bihorul şi nici nu îi putem împiedica sã urce în tren, fiindcã unii chiar vin cu probleme la Oradea. Apoi Poliţia Feroviarã nici nu are dreptul sã controleze bilete, ci doar sã susţinã reprezentanţii Regionalei CFR Cluj în asemenea acţiuni”, apreciazã şeful Serviciului Poliţiei Feroviare Bihor.

Comisarul Vasile Costin mai adaugã: „Legea ne permite doar sã aplicãm amenzi în cazuri de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Însã mulţi dintre rromii navetişti au şi câte 15 amenzi pe care nu le achitã, fiindcã Finanţele nu au cum sã recupereze banii de la ei. Noi efectuãm lunar douã-trei controale de amploare, inopinate.

În ultimul timp, pe relaţia Vadu Crişului – Tileagd – Ineu – Oradea am gãsit un numãr mult redus de rromi fãrã bilet. La ultima acţiune doar opt, în timp ce au fost depistaţi mai mulţi cetãţeni de etnie majoritarã. Avem însã tot interesul sã-i identificãm pe autorii unor acte de violenţã pentru a le întocmi dosare penale. Aşteptãm sã se depunã plângerea”.

Edilii Oradiei cautã soluţii

Pusã la curent cu situaţia apãrutã, şefa Staţiei CFR Oradea, Cristina Derban, ne-a asigurat cã a transmis ieri la Regionala Cluj a Companiei Naţionale CFR sesizarea profesoarei orãdene. Urmeazã ca responsabilii din Cluj sã gãseascã antidotul la un fenomen care se regãseşte şi în alte judeţe.

Totodatã, reamintim cã şi edilii Oradiei şi-au exprimat recent preocuparea faţã de valul de cerşetori care vin zilnic în municipiu, convocând la 24 octombrie, în sala mare a Primãriei, primarii comunelor cu colonii de rromi, reprezentanţi ai jandarmilor, ai poliţiilor din localitãţile-problemã, precum şi reprezentanţi ai rromilor.

DOWNLOAD

Citeşte în exclusivitate pe portalul Bihon radiografia întâlnirii de la Primăria Oradea între reprezentanţii rromilor şi ai autorităţilor Cerşetorie

Cristian Horgos69Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor